Бърз метод: ето как да се предпазим от мухи!

1883
Бърз метод: ето как да се предпазим от мухи!
Снимка: iStock

Когато става дума за контрол на мухите, трябва да имаме предвид два фактора.

1. Знаете ли защо е възможно да намерите ларви на мухи в развалена храна? Просто тези същества се хранят с разлагаща се органична материя, включително остатъци от храна, изпражнения и животински трупове, така че в крайна сметка се размножават там.

2. Освен разлагащата се храна, влагата също привлича мухи. Всички мерки за премахване на крилатите нашественици са пряко или косвено свързани с тези две обстоятелства. Следователно достъпът на тези насекоми до храна и вода трябва да бъде прекъснат. По този начин те няма да могат да се размножават.

Как да елиминираме мухите от нашата околна среда?

1. Почистете изпражненията.

Волиерите, загражденията и другите животновъдни съоръжения привличат много мухи. Торът, натрупан в тези пространства, е основният притеглящ ги фактор. Ето защо, ако работите на открито, почиствайте периодично затворените среди. Отстранете отпадъците, както и остатъците от храна за животни.

Напитката, която успява да прогони МУХИТЕ от дома ни

2. Друго важно решение е отводняването на терена.

Това предотвратява възможността застоялата вода да се превърне в място за размножаване на насекоми. Влагата не само привлича вредители, но и увеличава разпространението на гъбичките в района. Микроорганизмите увреждат оборудването, причиняват материални щети и дори могат да предизвикат алергични кризи при хората.

3. Изхвърлете боклука

Ежедневно събирайте боклука и го изхвърляйте в кофа или контейнер с капак. Дръжте такива съдове далеч от зоната за работа с храни, за да премахнете кухненските мухи.

4. Инсталирайте бариери срещу вятър

Миризмата на сурово месо от месарницата или ароматът на топъл хляб от пекарната се носят от вятъра, което показва на насекомите, че там има храна. Затова вентилаторите са чудесен начин да държите мухите далеч. Въздушните завеси създават мощен поток, което затруднява летенето на нарушителите.

5. Защитете се с екрани

Милиметровите мрежи са много ефективна алтернатива за възпрепятстване на мухи, комари и други животни. Те трябва да бъдат монтирани на вратите и на прозорците, за да се предотврати навлизането на насекоми.

7. Почистете всеки ъгъл

„Мъртвите точки“ на оборудването, тръбите в помещенията и налепите по тях обикновено получават по-малко внимание. Но трябва по-сериозно да почиствате тези места. Хигиената отблъсква както мухи, така и хлебарки, плъхове и други вредители, които могат да заразят вашияя дом или заведение.

Как да се отървем от досадните мухи през лятото?

8. Използвайте домашни репеленти

Запалването на свещ от цитронела или забождането на карамфил в лимон, например, са варианти за малки стаи без много циркулация на въздуха.

И помнете: макар и малки по размер, мухите причиняват големи щети. Трябва да знаете повече за последствията от тези вредители, особено в хранително-вкусовата промишленост, както и в кухненските помещения в домашна обстановка.

Инвестирайте в дезинсекция, за да премахнете мухите

Всички ръководства за добри практики на борба с мухи препоръчват дезинсекция. Нейното действие е лечебно (за премахване на вече съществуващи насекоми) и превантивно (за предотвратяване на появата на нови).

Заслужава обаче да се отбележи, че прилагането на обикновени инсектициди може да причини замърсяване в индустриални и хранителни компании. Ето защо дезнсектизаторите използват домакински почистващи препарати. Това са вещества, разрешени от съответните държавни органи и които, щом се използват правилно, не представляват риск за околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com