Натурални методи, с които да стимулираме растежа на косата си

5369
Натурални методи, с които да стимулираме растежа на косата си
Снимка: iStock

Растежът на косата и скоростта на целия процес зависят от много фактори. За да получите дълга коса, първо трябва да сте търпеливи. Косата се удължава средно с 1-2 см за един месец. Второ, трябва да подходите комплексно към действието: да се грижите за правилното хранене, да използвате подходяща козметика и грижа за скалпа. 

Нашите баби и прабаби, които не са имали достъп до широка гама от хранителни добавки и технологично усъвършенствана козметика, също имаха своите доказани начини да получат дълга, красива блестяща коса.

1. Масаж на главата за растеж на косата

Масажът на скалпа може да ви помогне да се отпуснете и да облекчите стреса, но също така може да помогне за насърчаване на растежа на косата. Едно проучване оценява ефективността на 4-минутни ежедневни масажи на скалпа. След 24 седмици изследователите установяват, че участниците в експеримента имат по-гъста коса, отколкото в началото. Въпреки че проучването не открива забележима разлика в растежа на косата се смята, че масажът на скалпа може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове под кожата. Това от своя страна може да доведе до по-дебела, здрава коса, която не се къса и се уврежда по-рядко. 

2. Домашни смеси за растеж на косата

Алое е вълшебна съставка, използвана за лечение на различни кожни заболявания. Но също така има свойства, стимулиращи растежа на косата. Алое прави това, като отпушва порите и също така оставя скалпа ви да се чувства освежен. Чист гел от алое вера може да се прилага върху скалпа дори няколко пъти седмично. Друга cudesна съставка е лимонът, който е богат на витамин С. Тази съставка може да стимулира растежа на косата и да поддържа скалпа ви здрав. Нанасянето на лимонов сок 10-15 минути преди измиване на косата може да свърши чудесна работа. Лимоновото масло е ефективно и за поддържане на здрав скалп.

3. Диета за по-бърз растеж на косата

Включването на определени храни във вашата диета може да помогне за ускоряване на растежа на косата. Какви витамини са отговорни за по-бързия растеж на косата? От съществено значение е да ядете храни (или добавки, ако имате проблеми с правилното хранене), които съдържат омега-3 мастни киселини, цинк, витамини С и Д и желязо.

Витамин А е необходим на тялото за производството на вещество, наречено себум. С твърде малко себум, скалпът може да се раздразни или сърби, а косата може да стане суха и чуплива. Витамин С е антиоксидант, който помага на организма да абсорбира желязото и подпомага производството на колаген. Боровинките, кивито, сладките картофи и портокалите са добри източници на витамин С. Витамин Д е от съществено значение за здравословното размножаване на клетките. Витамин Е трябва да се приема за защита на косата от увреждане от слънцето, точно както правите с кожата си. Цинкът помага за регулиране на нивата на ДХТ (дихидротестостерон) в тялото, хормон, за който е известно, че причинява косопад

Забранените съставки включват газирани напитки, солени закуски и алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com