Научете кои са най-големите язовири в света

13336
Научете кои са най-големите язовири в света
Снимка: Actualno.com

Язовир Нурек, Таджикистан

В момента най-високият язовир в света се намира в Таджикистан, близо до град Нурек. Проектът за язовир на река Вахш започва да се разработва в средата на 20-ти век, водноелектрическата централа е пусната в експлоатация още през 1972 г., но строителните работи са завършени 7 години по-късно. Височината на язовира Нурек ВЕЦ е 304 метра, резервоарът на река Вахш също е един от най-големите в света, огледалната му площ е 98 квадратни метра. км.

Язовир Ласива, Китай

Висок е 250 метра. За целите на последващото производство на електроенергия е построен мащабен язовир на Жълтата река, пускането в експлоатация на водна електроцентрала се състоя през 2009 г. Като се има предвид, че язовир Ласива е един от най-големите на планетата.

Язовир Cleson-Dixence, Швейцария

Най-високият бетонен язовир в света се намира в Швейцария. Стената на язовира на река Диксенс е висока 285 метра, тя е в непрекъсната експлоатация от 1964 г. и не е загубила функционалните си характеристики през годините. Изграждането на язовира отнело 14 години.

Язовир Деринер, Турция

Един от най-големите язовири в света е построен на река Чорох в Турция, височината на язовир Деринер е 249 метра. Разработчик на проекта за язовир е инженер Ибрахим Деринер. Не му беше съдено да доживее да види завършването на собствения си проект, те решиха да увековечат името на инженера, като нарекоха великолепна сграда в негова чест.

Списък на реките в България, които всеки трябва да знае

Язовир Енгури, Грузия

Има височина от 272 метра, което му позволява да остане един от най-високите бетонни язовири в света в продължение на много години. Строителните работи на река Ингури започва преди повече от 50 години, първото пускане се състоя през 1977 г.

Язовир Тери, Индия

Най-високият язовир в Индия е язовирът Тери, построен е на река Бхагирати и е един от най-големите насипни със земя язовири на планетата. Височината на насипния язовир е 261 метра, тъй като се намира в непосредствена близост до град Тери.

Язовир Вайонт, Италия

Най-големият язовир, с височина 261,5 метра. Параметрите на язовира са доста необичайни, дължината му по билото е 190 метра, а ширината на язовира в основата е 23 метра. Ширината на билото е една от най-малките в света и е по-малко от 4 метра, което позволява на язовира на река Вайонт да бъде един от най-„елегантните“ в света.

Язовир Мика, Канада

Той е с височина 243 метра и блокира река Колумбия, изграждането на язовира е завършено през март 1973 г. В резултат на изграждането на язовира се образува невероятно красивото езеро Кинбескет.

Знаете ли откъде извира река Марица?

Язовир Саяно-Шушенская, Русия

Язовир Саяно-Шушенская, който е част от едноименната водноелектрическа централа, е една от най-грандиозните архитектурни структури в Русия. Височината ме е 245 метра, а дължината по билото е съответно 1074 метра. Строителството на язовира започва през 1963 г., а първите водноелектрически централи са пуснати в експлоатация през 1978 г.

Язовир Хувър, САЩ

Уникална хидравлична структура е язовир Хувър, разположен в САЩ на река Колорадо. Този язовир е един от най-старите на планетата и от много десетилетия държи статута на един от най-високите язовири в света. Строежът на язовира е продължил пет години и е завършен през 1936 г., височината му е 221 метра.

Контра Дам, Швейцария

Разположен в Швейцария. Той е забележителност от национално значение. Уникална архитектурна структура, която отдавна привлича вниманието на любопитни туристи и любители на екстремните спортове. Изграждането на язовира отне повече от четири години, а строителството му приключва през 1965 г. Язовирът, чиято височина е 220 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com