Научете разликите между кредитни и дебитни карти

30210
Научете разликите между кредитни и дебитни карти
Снимка: iStock

Познаването на разликите между кредитна и дебитна карта е може би една от най-фундаменталните теми, когато става въпрос за финансово образование. Въпреки че използването и на двата финансови инструмента е доста често по света, има хора, които не са много наясно с разликата между единия и другия тип карти.

Поради тази причина в тази статия ще се задълбочим във всеки един от аспектите, които ни позволяват да разграничим двата вида карти, въпреки че те също споделят някои прилики.

Разлики между кредитна и дебитна карта

Първото нещо, което трябва да се каже за разликите между кредитни и дебитни карти, е, че основната разлика е във връзката, която имат към баланса на клиента. Дебитните карти са пряко свързани със салдото по разплащателната сметка, докато кредитните карти са свързани с лимита, получен за пари, взети като заем към конкретна финансова институция.

Банковите карти и тяхната сигурност - факти, които лесно се забравят

Банковите карти имат редица опции за сигурност, за които хората дори и не подозират. Най-често нападателите се опитват да разберат код...

Това означава, че ако парите бъдат изтеглени от банкомат с помощта на дебитна карта, изтеглените пари ще бъдат приспаднати от сметката, свързана с картата и същото ще се случи, когато покупка е направена с тази карта. 

При кредитните карти не е така, защото при използването им парите не се теглят от сметката, а заемът се предоставя от банката. Тези пари трябва да бъдат върнати по-късно на вноски или през следващия месец, за който трябва да бъдат платени определени лихви.

Балансът, който банката отпуска е независим от салдото, което клиентът има по сметката си. Именно поради тази подробност банките трябва да проучат рентабилността на клиента, преди да му предложат кредитна карта, тъй като трябва да се уверят, че той може да бъде платежоспособен. В зависимост от характеристиките на клиента лимитът на кредитната карта може да варира.

Разлики в комисионните и отстъпките

Друга разлика между кредитна и дебитна карта са отстъпките и комисионните. Всяка карта има годишна комисионна за разходи, която варира за различните банки. В повечето случаи комисионните на кредитните карти ще струват повече от тези на дебитните карти.

Пандемията ни направи по-модерни: Плащаме по-често с карта

Всеки пълнолетен българин вече има поне една банкова карта, а някои от работещите имат и по повече. Това показват последните данни за б...

При теглене на банкомати също има разлики между използването на една или друга карта. Когато парите се теглят през банкомат в същата банка като вашата дебитна карта, обикновено не се плаща комисионна.

Това обаче не е така при теглене на пари от банкомат с кредитна карта, тъй като банката ще начислява лихва в такива случаи. Лихвените проценти ще варират в зависимост от вашата банка и тип карта. В повечето случаи лихвеният процент може да бъде висок, обикновено 20% годишно.

Поради тази причина не е препоръчително да използвате кредитни карти за теглене на пари от банкомат, освен в спешни случаи.

От друга страна, отстъпките също са друга разлика между двата вида карти. Някои магазини предлагат отстъпки при покупки с кредитна карта, но никога не предлагат отстъпки при покупки с дебитна карта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Истински пожар! Най-темпераментните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com