Ненужна вода: храни, които ни подуват

28780
Ненужна вода: храни, които ни подуват
Снимка: iStock

Излишната течност може да се натрупа по много причини. Една от тях е неправилната диета. Но не искате да се събудите с торбички под очите, нали? Ето защо ви предлагаме списък с храните, които да избягвате, ако искате да забравите за подуването. 

Продукти от брашно и зърнени храни

Нека бъдем по-конкретни: пшеничното, ръженото брашно, както и някои видове зърнени храни, като перлен ечемик и ечемик, съдържат глутен. Това е сложен протеин, който се използва широко в печенето, придава вискозитет и еластичност на тестото. И присъства в диетата ни почти всеки ден под формата на хляб, кифли, сладки и гарнитура към основни ястия.

Известно е, че глутенът предизвиква алергична реакция. Има противоотрова за това - продукти без глутен, пречистени от примеса на протеини от тази група. Но се оказва, че глутенът също допринася за подуването. Затова през нощта не се увличайте с паста или кифла с масло.

Захарни изделия

Въглехидратите, особено тези от торти и сладкиши, задържат вода в клетките. Парче торта, медена баклава или шепа сладки могат да повдигнат настроението ви и да зарадват вкусовите ви рецептори. Но тогава тялото ще реагира с летаргия и наднормено тегло поради течността, натрупана в клетките. Затова отново търсим баланс между вкусови предпочитания и здравословни продукти.

Например, добавяме към диетата тиква, сушени кайсии, сини сливи, ябълки, банани - те съдържат въглехидрати, сладост и дори калий, който е полезен при склонност към образуване на подуване в тъканите. И ако наистина искате, ще оставим десерти за уикенда сутрин.

Навици, които облекчават неприятното подуване на корема

Мляко, кефир, извара

Изглежда, как биха могли тези диетични продукти да бъдат включени в черния списък? Е, добре, млякото - учените, а след тях и обществото, все още не са решили дали е полезно или вредно за възрастните. Но диетолозите, спортистите единодушно пеят оди на изварата. И кефир! Това като цяло е незаменима напитка за всяка диета.

Но уловката е, че след консумацията на тези наистина нискокалорични храни с нисък гликемичен индекс се произвежда инсулин, който е свързан с друг хормон - алдостерон, хормон от надбъбречната кора. Неговата физиологична задача е да поддържа водно-солевия метаболизъм, под въздействието на алдостерона се получава задържане на вода.

Подуване може да възникне особено при чест прием на протеинови храни с минимално количество въглехидрати. Но това, разбира се, не е причина да се откажете напълно от млечните продукти. Просто трябва да преместите млечните ястия на закуска или обяд, но изберете нещо друго за вечеря.

Солени и пикантни ястия

Най-лесният начин да се отървете от излишната течност в тялото е да се откажете от солените храни: кисели краставици, домати, кисело зеле, сушена риба и др.

Трапезната сол, или по-точно натриевият хлорид в състава им, задържа течността в клетките. Една натриева молекула свързва 20 водни молекули. Но пълното отказване от солени храни също е грешно. Тогава водно-солевият баланс в организма се нарушава. Необходимо е да се спазва мярката. Смята се, че допустимото количество на ден е не повече от 1,5 g сол.

Подут корем - 2 подправки, с които ще забравите за него

Мазни храни и бързо хранене

Майонеза, тлъсто месо и риба, сметана, колбаси и пушени меса, пайове, пържени в масло - тялото ще използва всичките си ресурси, включително вода, за да преработи тези трудно смилаеми храни.

Следователно менюто трябва да включва диетично птиче, заешко, постно свинско или говеждо месо. Разменете майонезата със заквасена сметана, сметаната с мляко. Избираме рецепти, за да може ястието да се пече във фурната.

Консервирани храни

Тези продукти, предназначени за дългосрочно съхранение, имат малка полза. Солта, захарта, оцетът, лимонената киселина и други консерванти повишават кръвното налягане, задържат течност в клетките и причиняват проблеми със стомашно-чревния тракт. Затова изберете пресни плодове и зеленчуци за вашата диета и запазете марината за специален повод.

Чипс, снаксове, солени ядки

Всичко, което е вредно за здравето, е невероятно приятно за нашите вкусови рецептори. Но тъй като закуската е силно овкусена със сол, подобрители на вкуса, оцветители и други химикали. И е трудно да се откъснете от чипс или солени фъстъци; ръката ви просто се протяга, за да си вземе. Но, уви, тези изкуствени компоненти са противопоказани за всеки, който се бори с отоци. А и за всички останали - в тези закуски няма нищо здравословно.

Алкохол

Пристрастени ли сте към шампанското на тържеството? На сутринта кантарът ще покаже наддаването на тегло. Това ще се забележи чрез подуване на лицето, краката и ръцете. Когато алкохолът, особено силните напитки, навлезе в кръвта, започва тежка интоксикация на тялото и започва неизправност на много системи.

Водно-солевият баланс също е нарушен: в тялото има течност, но тя се преразпределя под въздействието на токсините - от кръвта към тъканите. Следователно, след като пиете алкохол, се чувствате много жадни, но тялото изглежда едематозно и подуто. Ако възлиянията се случват рядко, тогава подуването ще изчезне сравнително бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Стихотворение за 2 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com