Несбъднатите пророчества от книгите и филмите

7239
Несбъднатите пророчества от книгите и филмите

Наистина е добре, че някои от по-ужасяващите или песимистични прогнози не се сбъднаха

!~Миналата седмица Епъл представи най-новото си научно-техническо постижение - устройството АйПад, което е нещо средно между лаптоп и смартфон.

Специалистите веднага прогнозираха, че е настъпил краят на обикновените компютри. Но дали тези прогнози ще се сбъднат?

През втората половина на 20 век множество научнофантастични романи и филми предвиждаха свършека на какво ли не, или пък невероятни постижения за човечеството.

Повечето от тези прогнози трябваше вече да са се сбъднали, така че към настоящата 2010 г. летящи коли да бъдат обичаен елемент от човешкото ежедневие, пътуванията до други планети да заменят екскурзиите до екзотични точки на нашата планета, а разговорът на човешки език с някои от домашните ни любимци да замести този с другите хора.

Наистина е добре, че някои от по-ужасяващите или песимистични прогнози не се сбъднаха, но от друга страна е разочароващо, че някои от обещаните по-екстравагантни научно-технически постижения не се реализираха и че през 2010 г. хората трябва да се задоволят само с такива нововъведения като Уикипедия или устройства като АйПад, съчетаващи смартфоните и лаптопите, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Медията прави обобщение на неизпълнените пророчества от някои по-известни филми или книги.

Малко след края на Втората световна война британецът Ерик Артър Блеър, известен повече като Джордж Оруел, пише прочутия си роман "1984", в който прогнозира, че през 1984 г. на нашата планета ще властва нов тоталитарен световен ред, при който личните свободи ще бъдат заличени, а всяко човешко действие ще бъде записвано с камери.

Плашещ сценарий, който четвърт век след прогнозираната от Оруел година все още не се е сбъднал. Действително на нашата планета има страни, в които човешките свободи са ограничени до максималното. Има и градове, в които охранителните камери, документиращи всяко човешко действие, са неизменна част от живота на хората заради нарастващата терористична заплаха.

Но иначе сценарият от романа на Оруел се реализира напълно само в такива реалити програми на Ендемол като "Биг Брадър" и неговите производни. В края на 60-те години на миналия век американският романист Филип Дик написа научнофантастичния си роман "Сънуват ли андроидите електрически овце?" В него той прогнозира, че през 1992 г. андроидите ще бъдат неразличими от хората.

Книгата беше доста свободно адаптирана от Ридли Скот във филма "Бегач по острието". Вместо обаче хората днес да са застрашени от роботи, които да са одрали кожата им, те могат единствено да се наслаждават на секс-машината Рокси, робот с женски форми и с покритие, наподобяващо човешката кожа, способен да изпълнява обаче само елементарни команди в леглото.

Рокси беше представена неотдавна на изложение в Лас Вегас и с ограничените си възможности би могла да бъде ограничена утеха единствено за най-отчаяните и закъсали самотници.

През 1994 г. по екраните излезе филмът на режисьора Питър Хаймс "Ченге във времето" с участието на Жан-Клод ван Дам. Лентата прогнозира, че още същата година пътешествията във времето ще бъдат възможни и прогнозата оказа напълно погрешна. През 1993 г. се появи филмът "Разрушителят" на режисьора Марко Бамбрила с участието на Силвестър Сталоун. В него се прогнозираше, че след три години, тоест през 1996 г., на мода ще е криогенното замразяване на хората.

Тук обаче трябва да бъде направено уточнението - криогенно замразяване, приключващо с успешно размразяване. Може би тази прогноза все пак има шанс да се сбъдне, защото във филма, през 1996 г. героят на Сталоун действително е замразен по технологията на криогенното замразяване, но после е размразен през 2032 г.

Така че още 22 години ни делят от сбъдването на тази прогноза. През 1950 г. Айзък Азимов, американски писател и фантаст, публикува сборника си от разкази "Аз, роботът", в който прогнозира, че през 1998 г. роботите ще бъдат толкова интелигентни и чувствителни, че ще се превърнат в надеждни спътници, довереници и помощници на хората.

В Япония такива надеждни роботизирани спътници вече съществуват.

Те могат да приготвят храна или да изпълняват някои домакински задължения, тоест да бъдат в помощ на възрастни и болни хора, които вече не могат сами да се грижат за себе си. Тези машини обаче нямат нищо общо с нежните и симпатични създания от разказите на Азимов. Във втората част на лентата на Джеймс Камерън "Терминатор" се предвиждаше през 1997 г. да се води истинска битка между хората и машините. Вярно, през същата тази година подобна епическа битка действително имаше.

В нея машината действително победи човешко същество. Но тогава машината беше суперкомпютърът на Ай Би Ем "Дийп блу", а човечеството беше представено от гросмайстора Гари Каспаров и битката се водеше на шахматната дъска. През 1966 г. американският романист и фантаст Хари Харисън прогнозира в романа си "Направете място! Направете място!", че през 1999 г. светът ще бъде толкова пренаселен, че хората ще бъдат изправени пред нечовешката дилема да продължат да се множат безконтролно или да почнат да се изяждат един друг и така да намалят количеството си.

Днес това пророчество се е сбъднало само в преносен смисъл и хората "се ядат" едни други с хапливи критики или "разчистват терена и освобождават място", впускайки се в абсурдни военни конфликти. За 2001 г. Артър Кларк и Стенли Кубрик ни обещаха съответно чрез романа си и филма си от 1968 г. "2001: Космическа одисея" пилотирани космически полети, компютри-човекоубийци, бази на Луната, редовни пътнически линии до естествения спътник на Земята. Девет години след набелязания от Кларк и Кубрик краен срок, САЩ обмислят само завръщане на Луната на американски астронавти, което да бъде отправна точка на бъдещи пилотирани полети до Марс.

За пилотиран полет до по-отдалечени планети от нашата Слънчева система днес все още никой не мисли. А пък плановете за завръщане на американци на Луната, повече от 40 години след като първи американец стъпи там, сега са под въпрос заради икономическата криза, която принуждава президента на САЩ Барак Обама да замрази за три години финансирането на проекти, които не са от съществено важно значение за американците, като проекта "Съзвездие" за създаване на пилотирани космически кораби от ново поколение, които да заменят совалките след пенсионирането им и да транспортират американците отново в открития космос или до Луната.

Иначе ексцентричният милиардер Ричард Брансън обещава в най-скоро време на неколцина късметлии измежду най-богатите хора на планетата ни, търсещи силни усещания, да могат за съвсем кратко да познаят състоянието на безтегловност, докато пътуват срещу сумата от неколкостотин хиляди британски лири на борда на суборбиталния космически кораб "Спейсшип 2".

Още по-малко вероятно е да се сбъднат прогнозите от продължението на лентата на Кубрик по продължението на романа на Кларк - "2010: Втора одисея", в което за 2010 г. се обещаваше, че хората най-после ще открият извънземен живот в един от океаните на юпитеровата луна Европа.

Между впрочем астробиолозите смятат, че тази луна действително е подходяща да приюти форми на живот, заради наличието на течна вода и на геотермална активност. Но хората няма как да се уверят лично в това до края на годината. Малко вероятно е през оставащите 11 месеца от 2010 г. да се сбъдне и другото епохално пророчество от втория филм на Кубрик по втория роман на Кларк, а именно, че Юпитер ще избухне и ще се превърне във второ слънце в нашата Слънчева система.

11 месеца едва ли ще са достатъчни за реализирането на този толкова сложен, апокалиптичен процес. Според втората и третата част на лентата на Робърт Земекис "Завръщане в бъдещето" съвременните младежи би трябвало да се реят насам-натам, яхнали скейбордове, които не се подчиняват на законите на земната гравитация. Модата на тези превозни средства би трябвало да е толкова голяма, че през 2015 г. те да са се превърнали в рутинен коледен подарък за тийнейджърите. За оставащите пет години обаче това едва ли ще се случи, предвид факта, че досега технолозите успяха да създадат само няколко доста разочароващи футуристични играчки като тамагочитата.

В един от ранните си романи - "Бягащият човек" - Стивън Кинг прогнозира, че през 2019 г. хората ще станат свидетели на смъртоносни риалити игри, в които например политически затворници са преследвани от наемни убийци из една разрушена Америка, като това преследване се превръща в развлечение за поробеното американско население.

Досега само риалити шоута като "Сървайвър" са успели да пресъздадат до известна степен този макабрен сценарий. Но все още ни делят девет години от установения в книгата краен срок. В романа си от 1952 г. "Градът" американският фантаст Клифърд Саймък прогнозираше, че до края на изминалия век кучетата, благодарение на хирургическа интервенция, ще могат да говорят като хората.

Днес научни изследвания показват, че някои животни действително имат доста сложен език на общуване, като например прерийните кучета. Други пък държат на лаконичния изказ, като например някои видове маймуни. Но тези животни и до ден днешен говорят на техния си животински език, а не на нашия човешки език, както би искал Саймък.

Всички тези доказателства ни показват, че прогнозите, че новото устройство на Епъл "ще убие" компютрите, едва ли ще сбъднат. Пък и как ще успее да го направи АйПад, когато той вече буди и доста насмешки. Оказва се, че някои от значенията на думата pad (втората част от АйПад на английски) са "попивателна" и "тампон".

Така че шегаджиите в интернет вече прекръстиха новата технология на Епъл в АйТампон, визирайки, естествено, дамските тампони. А как технология, която поражда такива шеговити асоциации, би могла да ликвидира който и да е стандартен компютър, будещ винаги уважение? БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com