Неутрализира ли прясното мляко стомашните киселини?

17212
Неутрализира ли прясното мляко стомашните киселини?
Снимка: iStock/Guliver

Появата на киселини от стомаха, познати още като киселинен рефлукс, е проблем, от който страдат мнозина. Неволната поява на киселини от стомаха обратно в хранопровода и още по-зле - в устната кухина, е изключително неприятно, оставя парещо усещане и горчив вкус.

Това не е единствено досадно усещане. Това е здравословен проблем, който е предпосавка за други увреждания по пътя на киселините. При непрекъснатото преминаване на киселини може да се стигне до увреждане на храносмилателните лигавици, венците и дори зъбите. Лесно може да се достигне до по-големи неприятности, ако не се вземат навреме мерки.

Хитри начини за облекчаване на киселините

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е страдал от киселини. Киселинният рефлукс засяга частта по хранопровода и областта над...

Доказано е, че има храни, които предизвикват по-чести пристъпи на киселинен рефлукс дори и при тези, които преди никога не са изпитвали дискомфорта от подобно състояние.  Такива храни и напитки се нареждат алкохола, лука, мазните храни и пикантните  меса, повечето цитрусови плодове, газираните напитки и тези, съдържащи кофеин. Ако често имате киселини, тези храни лесно могат да влошат положението, твърдят експерти.

За да се облекчи или предотврати киселинен рефлукс, трябва да се използват антиациди, които задължително се предписват от лекар. След като вече сте започнали да приемате маедикаментите, трябва да спазвате строга диета, изключваща храните, за които добре знаете, че провокират връщането на киселини в устата.

За щастие има храни, които действат успокояващо на стомаха и в значителна степен потискат рефлукса. Сред тях попада и прясното мляко.

Способно ли е прясното мляко да предотврати появата на киселини?

Ако имате КИСЕЛИНИ, никога не яжте тези 5 храни

Киселинният рефлукс е съпроводен с няколко много неприятни симптома. Горчивият вкус в устата, паренето в гърдите и подуването на корема...

Кравето мляко може в значителна степен да подейства облекчаващо врху появата на киселини. Благотворното му влияние е вследствие на наличието на протеини и калций в него. Голяма част от лекарствата, повлияващи киселинния рефлукс, съдържат в себе си калциев карбонат.

Проучване, направено през 2019 година, помесено в научната преса, установява, че засилената употреба на калций и калциев карбонат действа успокояващо на стомаха и потиска връщането на киселини от него в хранопровода и устата.

Калцият притежава способността да усили възможността за свиване на на долния сфинктер на хранопровода. Той е способен да предотврати  връщането на храна и течности от стомаха обратно към хранопровода и устата.

Протеините, които се съдържат в прясното мляко също имат полезна функция при намаляване количеството киселини, стимулирайки синтеза на гастрин. Гастринът, от своя страна, принуждава мускулите на хранопровода да се свиват по-добре, твърдят учените.

7 безопасни и ефективни метода, с които ще облекчите киселините в стомаха

Всеки се е сблъсквал със стомашни киселини, най-често причинени от вид храна, която дразни стомаха. Болката в корема може да се причини...

Оказва се, че това ценно свойство е във възможностите не само на кравето мляко. ДоОри и да сте вегетарианец или веган, можете да използвате бадемово мляко, което също оказва положително въздействие за успокояване на киселините благодарение на алкалния си характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com