Невероятната легенда за Свети Георги - научете как убива змея!

11806
Невероятната легенда за Свети Георги - научете как убива змея!
Снимка: iStock/Guliver

Свети Георги винаги е изобразяван върху многобройни икони и на популярни живописни картини като конник, който със своето бойно копие убива змей. Това илюстрира чудото, което той извършил недалеч от Вирит – днешния Бейрут в Ливан, по пътя към съседния град Лида. Свети Георги служел по тези места като офицер в римската армия. И тук вече, както нерядко се случва, историческите сведения и легендата се смесват в един невероятен разказ за смелост, героизъм, благородство и Божие чудо.

По онова време близо до града Вирит се простирало обширно езеро. Сред него върху остров живеел страховит змей-човекоядец. Той често излитал от острова си, нападал града, убивал много хора, отвличал деца и ги изяждал. Още щом наближавал градските стени, неговият отровен дъх започвал да умъртвява жертвите. Мнозина смели мъже се опитвали да убият чудовището, но всеки, който излизал насреща му, загивал в неравната битка.

Гергьовден – обичаите, задължителни за спазване!

Отчаяните граждани се обърнали към управителя на града с молба за помощ. Той изпратил войскови отряд срещу змея – но част от войниците не издържали на отровния му дъх и побягнали, а другите загинали в боя.

Тогава управителят наредил да се определят кои деца ще бъдат давани поред на змея, та да остави града на мира и останалите да се спасят. Сам той обещал, че ще даде и своята дъщеря, когато дойде нейният ред.

Така всяка седмица гражданите на Вирит давали по едно дете на змея. Дошло времето и за дъщерята на управителя. Той заповядал тя да си облече най-хубавите дрехи, а после да отиде да чака чудовището на брега на езерото.

По същото време Свети Георги минавал оттам на бял кон. Когато видял красавицата, я попитал защо седи на брега и плаче. Тя през сълзи му разказала печалната си история, а после му извикала да бяга и поне той да се спаси – защото змеят идвал към тях.

Какво не се прави на Гергьовден?

Щом го видял, Свети Георги насочил бойното си копие, препуснал към него и смъртоносно го пробол. Сетне казал на девойката да върже убитото чудовище с пояса си, а сам той й помогнал да го завлекат в града. Хора, щом видели змея, се разбягали панически от страх – но Свети Георги им рекъл да не се боят, защото е изпратен от Господ Иисус Христос, за да ги спаси от злото, което измъчвало техния град. После той с меча си отрязал главата на змея. Хората тогава повярвали в Бога, всички се покръстили и станали християни.

След време на мястото, където Бог изпратил Свети Георги да извърши чудото със змея, благодарните потомци построили голяма църква „Света Богородица“, а след нея и друга - „Свети Георги“. Когато завършили църквата, посветена на светеца, хората станали свидетели на още едно чудо: докато освещавали храма, до него бликнал извор с жива вода. Тя лекувала и избавяла хората от най-различни болести – също, както някога Свети Георги ги избавил от змея.

Това, разбира се, е легенда – но тя прекрасно символизира силата на вярата в Господа Иисуса Христа; вяра, която е способна да победи и най-страшните чудовища на този свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com