Невролог: Забравянето е знак, че сте много умни

83779
Невролог: Забравянето е знак, че сте много умни
Снимка: IStock

Концепцията за забравянето като признак за висока интелигентност може да изглежда нелогична на пръв поглед, тъй като обществото често свързва интелигентността с уменията на паметта. Последните проучвания и гледни точки на научната общност обаче сочат, че забравянето не е просто недостатък на човешката когнитивна система, а по-скоро съществен компонент на един високо адаптивен и ефективен мозък.

Паметта е сложна когнитивна функция, а способността да се забравя несъществена или остаряла информация е от решаващо значение за ефективното вземане на решения и решаване на проблеми. Д-р Блейк Ричардс, невролог от Университета в Торонто, е изследвал идеята, че мозъкът активно отхвърля ненужните детайли, за да оптимизира разпределението на ресурсите си. В проучване от 2017 г. Ричардс и колегите му предлагат, че способността на мозъка да забравя е механизъм, който му позволява да се съсредоточи върху най-подходящата информация, като по този начин пести енергия и когнитивни ресурси.

Какво да пием, за да подобрим работата на мозъка?

Процесът на забравяне не е случаен, а селективен. Мозъкът в своята сложна конструкция определя кои спомени да запази и кои да отхвърли въз основа на тяхната важност и значимост. Тази способност за филтриране на информацията е жизненоважна за адаптирането към постоянно променящата се среда. Високоинтелигентният човек не е обременен от претоварване с тривиални подробности, а умее да запазва и използва най-значимата и подходяща информация за решаване на проблеми и вземане на решения.

Освен това забравянето може да се разглежда като форма на когнитивна гъвкавост. Д-р Пол Франкланд, старши научен сътрудник в Болницата за болни деца в Торонто, подчертава значението на балансирането между паметта и забравянето за насърчаване на адаптивността. В проучване от 2019 г. Франклънд и екипът му доказват, че хипокампусът, област от мозъка, свързана с паметта, играе ключова роля в активното насърчаване на процеса на забравяне. Това съзнателно забравяне, според Франкланд, позволява на мозъка да актуализира базата си от знания и да се адаптира към нов опит и информация.

4 продукта, които ускоряват работата на мозъка и укрепват биополето

Способността да забравяме също така насърчава творчеството и иновациите. В един постоянно развиващ се свят задържането на остаряла или неподходяща информация може да попречи на напредъка. Приемането на забравата позволява на хората да се освободят от традиционното мислене и да изследват нови идеи, което допринася за напредъка в различни области.

Макар че силната памет несъмнено е ценна, способността да забравяш е също толкова важна за интелектуалното развитие и адаптивността. Сложната взаимовръзка между паметта и забравянето показва забележителната способност на мозъка да приоритизира информацията, да пести ресурси и да насърчава творчеството. По същество забравянето не е признак на интелектуална слабост, а по-скоро проява на сложните механизми на мозъка за ефективно познание и адаптиране към динамичните предизвикателства на света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...