Никой не говори за страничните ефекти от суперхраните

7033
Никой не говори за страничните ефекти от суперхраните
Снимка: iStock/Guliver

Не всички от тях са толкова добри или толкова безобидни. Имат ли минуси някои от най-известните суперхрани?

Супер храна - със сигурност това е една от думите, които сме чували или дори казвали най-много през последните години. Да не говорим за всички предполагаеми суперхрани, за които много от нас са похарчили пари и в крайна сметка са заели място някъде в шкафовете или не сме ги използвали много повече, отколкото за типичната снимка на купа за закуска в Инстаграм. 

Колкото и да консумираме определени „суперхрани“ в диетата си, ако начинът ни на живот не е здравословен или диетата ни е еднообразна, това няма да ни донесе никаква полза. 

Основен проблем със „суперхраните“ е, че много от тях се продават в прахообразни препарати, но информират ли ви за количеството, което да приемате? Или ако имат противопоказания? Тези видове продукти не трябва да се приемат без хранителни съвети, тъй като дозата е ключова, за да можете да се възползвате от ефектите на определени вещества. Съчетанието с друга храна също е важно. Например, в случай на куркума, тя се абсорбира само с черен пипер и в доста мазна среда.

„Б-СТРАНАТА“ НА СУПЕРХРАНИТЕ

Вярно е, че суперхраните могат да имат хранителни свойства. Но някои от тях могат да имат и страна Б: вторични или нежелани ефекти. 

Суперхраните, които ще ви предпазят от всички болести

Имунитетът е в основата на доброто здраве. Много заболявания се дължат именно на невъзможността на нашата имунна система да се пребори ...

Куркума

Това е ядливият корен на растение от азиатския континент. Това е една от съставките на кърито (подправка, широко използвана в Индия). Приписват му се антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и поради тази причина е станал модерен сред спортистите, при профилактиката и лечението на наранявания. За това се предлага на пазара в оптималната доза в капсули или прах. Активната му съставка е куркумин, който се нуждае от пиперин (вещество в черния пипер, присъстващо и в кърито) и мастна среда, за да постигне абсорбцията си.

Въпреки това, при хора с бъбречна недостатъчност е по-добре да се избягва поради високото съдържание на калий.

Водорасли хлорела

Те са богати на протеини, които съдържат голямо количество незаменими аминокиселини, както и високо съдържание на антиоксиданти, хлорофил, бета-каротин и фитонутриенти.

Намалете холестерола по естетвен начин с тези суперхрани!

Няма човек, който да не знае, че високият холестерол е опасен за здравето на човека. Наслагва се по стените на кръвоносните съдове и пр...

Обаче...при някои хора може да предизвика повишаване на пикочната киселина, гадене и стомашно разстройство; Може също да причини образуване на газове и метеоризъм поради повишена чревна перисталтика поради съдържанието на фибри. Освен това, тъй като е водорасло, то съдържа големи количества йод, така че не се препоръчва за хора с хипотиреоидизъм.

Джинджифил

Отдавна се знаят полезните му свойства. Но се препоръчва да се избягва консумацията му при хора с камъни в жлъчката или камъни в жлъчния мехур поради жлъчестимулиращото му действие. Във високи дози може да причини киселини и леко повишаване на кръвното налягане.

Кокосово масло. Това е силно наситена мазнина (приблизително 90% наситени мазнини), която е част от диетата на тропическите страни. 

Не се препоръчва да го включвате в ежедневната диета, тъй като съдържа голяма част от наситени мазнини, наречени лауринова киселина, която повишава нивата на холестерола в кръвта и е свързан с риска от сърдечно-съдови заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com