Някои разпространени заблуди, в които хората вярват

1668
Някои разпространени заблуди, в които хората вярват
Снимка: iStock

От време на време хората дочуват нещо – и го приемат за факт. Но, за съжаление, всички ние понякога ставаме жертва на заблуди, в които дълго вярваме. Естествено, няма от какво да се срамуваме. Така или иначе никой не е в състояние да знае истината за всичко на света.

1. Солена вода. Всеки един готвач ще ви каже, че когато варите макарони, трябва да посолите водата. Същото трябва да се прави, когато варите картофи или други зеленчуци. Младите готвачи и домакините сметнали, че това е начин да накарате водата да заври по-бързо. Но това не е вярно. Солената вода завира по-бавно, защото има по-висока точка на кипене от прясната вода. Причината да посолявате водата по време на готвене няма връзка с температурата и скоростта на завиране. Това е същата причина, заради която солите пържола или салата - защото е по-вкусно.

Опроверганите истини за нашия свят

Всички знаем, че тайните на Вселената са безгранични, по продължаваме да се опитваме да ги разгадаем. Постоянно възникват нови теории,...

2. Какво се вижда от Космоса? Великата китайска стена не е единственото съоръжение, създадено от човека, което се вижда от Космоса. Всъщност, има две погрешни схващания за това как и откъде можете да виждате Великата китайска стена, когато напускате нашата планета. Според едното, Великата китайска стена е единствената постройка, която се вижда от Космоса. А според другото Великата китайска стена е единствената постройка, която се вижда от Луната.

Нито едно от двете не е вярно. Ако излетите в орбита около Земята, оттам можете да видите най-различни структури, създадени от човека. По цялата земя ясно се виждат цели градове с пътища и летища. А Великата китайска стена е само едно от многото създадени от човека неща, които ще видите. Ако отидете на Луната, оттам пък няма да видите нищо, сътворено от човека - нито Великата китайска стена, нито нещо друго.

3. Невинна сватбена традиция. Една сватбена традиция в Западна Европа и САЩ в близкото минало била премахната ужким за доброто на природата. Когато младоженците излизали от църквата, гостите хвърляли ориз по тях, като го разпръсвали с шепи. После плъзнал слух, че това е опасно. Твърдяло се, че гълъбите кълват ориза, той се увеличава по обем в стомасите им - и птиците умират. Оризът бил заменен от алтернативни неща за хвърляне - конфети и други подобни.

Но колко гълъби са умрели от сватбен ориз? Оказва се, нула. Птиците могат да кълват ориз на воля - и много от тях го правят. Те също кълват пшеница, ечемик и други зърнени храни. Нито едно зърно обаче не набъбва толкова, че да стане опасно. Зърната просто не поглъщат достатъчно влага вътре в птица или друго животно, за да причинят смъртта им. Ако птицата почувства липса на течност след ядене на зърнени храни, тя чисто и просто ще пие вода.

Митовете, които смятате за истина

Мит: Водата провежда електричество Въпреки че това е научен мит, това не означава, че трябва да носите тостера във ваната със себе си....

Това погрешно схващане всъщност датира от 1988 г., когато американската медийна знаменитост Ан Ландерс писала по въпроса в своята вестникарска колонка със съвети. Още тогава орнитолозите смятали, че това е пълна глупост и тъпня – но нямали вестникарски колонки, където да опровергаят тази дезинформация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com