Няма да повярвате какви новогодишни традиции имат по света

2433
Няма да повярвате какви новогодишни традиции имат по света
Снимка: iStock

Традициите в България за посрещането на новата година са свързани с чаши, пълни с шампанско, заря и отброяване на последните секунди от старата, със сурвакарите и даряването им с монети и орехи от домакините, за да е здрава, богата и плодотворна годината. По света традициите естествено са различни, а част от тях са странни, любопитни и дори шокиращи. Прекарайте няколко забавни минути, опознавайки ги.

1.       В Шотландия в първите минути от новата година прага на дома трябва да прекрачи тъмнокос мъж, носещ въглища, сол, уиски и хляб, за да е успешна, здрава и пълна с късмет годината. Светлокосият мъж би донесъл нещастие. Поверието идва от факта, че викингите, нападнали Шотландия, били със светли коси.

2.       Любопитна традиция в Русия, свързана с езерото Байкал, събира хора от всички краища на страната. Двама водолази, предрешени като Дядо Коледа и Снежанка, се потапят в замръзналото езеро, въпреки че температурите са опасно ниски, с новогодишно дърво – украсен смърч.

3.       В Бразилия в нощта при посрещането на новата година се молят за благословия на най-важното морско божество, като хвърлят бели цветя във водите и палят бели свещи на брега.

4.       Гърците закачат лук на вратата си, считайки го за символ на плодородието и за да им донесе късмет през новата година.

5.       В Италия семействата, които се опитват да имат дете, носят червено бельо в навечерието на новата година. В тази страна вярват, че червеният цвят увеличава плодовитостта и носи късмет на двойките.

6.       В Чили църковните служби на Нова година се провеждат не в църквите, а… на гробищата. Така хората вярват, че прекарват празника с починалите си близки и ги канят на трапезата си.

7.       Японците задължително хапват юфка на Нова година. Тя е тънка и дълга, за да е лек и дълъг животът на празнуващите. Не е известно откъде идва тази традиция и с какво е свързана, но е неразделна част от японската култура.

8.       В Еквадор празнуват с огньове и ритуално изгаряне на фигури на политици или други, с които искат да се разделят пътищата им през новата година. Вярват в пречистващата сила на огъня и че той изгаря всичко лошо, за да е по-успешна, здрава и добра новата година.

9.       В Дания има традиция да се чупят съдове пред вратите на съседите. По този начин се оставя лошото в старата година. Колкото повече счупени съдове има пред вратата, толкова по-успешна и добра ще е новата година. Гърците пък по същия начин разбиват нар пред вратата си и гадаят колко късметлийска, здрава и плодотворна ще е новата година по броя на разпръсналите се зърна.

10.   В Германия гадаят какво ще им донесе новата година по парче калай, което разтопяват на свещ и изливат в съд със студена вода, гледайки каква форма ще се получи.

11.   В Русия хората записват мечтите и целите си на лист, който изгарят в навечерието на новата година, вярвайки че така те ще се сбъднат.

12.   Чехите разрязват ябълка в новогодишната нощ и гадаят какво ще е бъдещето на събралите се около масата по фигурата, която виждат в сърцевината на плода. Най-очаквана е звездата – тя е символ на късмет, успех и здраве.

13.   В Ирландия на Нова година самотните момичета спят с имел под възглавницата си, за да сънуват бъдещите си съпрузи и за да се задомят.

Вие имате ли свои обичаи за Новата година?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com