Опасно ли е повторното замразяване на месо?

9105
Опасно ли е повторното замразяване на месо?
Снимка: iStock

Многократното замразяване на месо може напълно да унищожи ценния протеин. Вместо вкусен и сочен котлет, след повторно замразяване на месото, получаваме безвкусни, твърди фибри, напълно безполезни за нашия организъм.

Една от основните аксиоми на готвенето гласи: размразеният продукт не може да бъде замразен повторно. Например, това е вредно за вкуса му и напълно унищожава текстурата. Ето защо е по-добре да го изхвърлите.

В действителност всичко не е толкова драматично. При правилните условия на размразяване храната може да бъде повторно замразена.

Можете ли да размразите пилешкото месо, да го приготвите и отново да го замразите?

Кога храната може да бъде повторно замразена?

Според специалист, ако размразеният продукт е бил съхраняван при температура не по-висока от 5 градуса по Целзий, тоест в хладилника, той може да бъде поставен отново във фризера - няма да има нищо лошо в това. Факт е, че при тази температура скоростта на възпроизвеждане на бактерии, включително опасни, в продукта се забавя възможно най-много, така че E. coli или салмонела едва ли ще имат време да го развалят. Затова е препоръчително храната да се размразява в хладилник – хем е по-безопасно, хем по-добре запазва вкуса си.

Ако това не е възможно, тогава експертът съветва да се спазва правилото за два часа. За два часа от момента, в който извадите храната от фризера, бактериите нямат време да се размножат до опасни нива. Следователно такава храна може да се върне обратно във фризера. Това важи както за суровите, така и за варените храни.

Защо месото НЕ трябва да се замразява повторно?

В хранителни продукти, които са били размразени за по-дълго, бактериите може да имат време да произведат устойчиви на топлина токсини, които никаква топлинна обработка няма да унищожи. Освен това микроорганизмите в този случай ще се размножат толкова много, че повторното замразяване няма да ги убие, а само ще ги приспи и след последващо размразяване те ще се заемат с нова сила.

Повторното замразяване наистина има лош ефект във вкусът на храната. Това се дължи на сублимация, процес, при който водата в продукта замръзва и се изпарява при ниски температури, заобикаляйки етапа на течната форма. След размразяването ястието губи част от сока си и съответно от вкуса си. И всеки следващ път ситуацията само ще се влошава.

Можете да подобрите вкуса на размразен продукт, като просто добавите малко вода по време на готвене. То ще се абсорбира от текстурата на ястието и значително ще възстанови качеството си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com