Опитайте този екзотичен зеленчук и се възползвайте от здравословните му ползи!

4525
Опитайте този екзотичен зеленчук и се възползвайте от здравословните му ползи!
Снимка: iStock/Guliver

Чували ли сте за зеленчука едамаме? А запознати ли сте с всичките му полезни свойства? Едамаме най-често може да срещнем в японската култура, а у нас – в азиатските ресторанти. Зеленчукът представлява неузряла соя, все още в обвивката си. Може да се консумира варен, задушен и запечен, добре подправен. В нашата култура едамаме не е особено известен продукт и може да го открием най-вече в замразен вариант. Ако не сте запознати с ползите от приема му, останете до края и разберете за какво може да ви помогне едамаме.

Как да си направим салса от царевица и черен боб?

Богат на хранителни вещества, фибри и протеини

Ето кои храни не можем да консумираме сурови

Хората рядко си позволяваме да хапваме сурови храни, освен ако не става дума за плодове и зеленчуци. Все пак има храни, които са изключ...

Едамаме съдържа много полезни хранителни вещества и витамини, някои от които са калий, натрий, фосфор, мед, витамини А, С, К, желязо, калций и др. Зеленчукът е нискокалоричен и може да се консумира при всякакви диети. Фибрите се намират освен в соята, но и в шушулката. Една чаша едамаме може да ви набави една трета от дневния прием на фибри – цели 8 грама.

Протеините в едамамето са повод зеленчукът да е и чудесен заместител на месото при хората, които не го консумират. Ако трябва да сравним например 100 грама пилешко месо и една чаша едамаме – месото съдържа 24 г протеин, а едамамето 18 г. Това обяснява защо веганите и вегетарианците се обръщат към соята и отдават толкова голяма значимост на продукта.

Ползи за сърцето

В състава на едамаме се съдържат и редица полезни мазнини. Те са от особено значение за правилното функциониране на сърцето. Спомагат също за понижаване нивата на холестерола и поддържане на нормално кръвно налягане. Едамаме съдържа и омега-3 и омега-6 мастни киселини. Ако трябва да дадем пример, чаша от зеленчука съдържа приблизирелно 6 г омега-6 и 0,3 г омега-3 мастни киселини.

Спомага за намаляване на теглото

Хитър трик, с който ще махнете горчивината от патладжана

Патладжаните са изключително популярен зеленчук по нашите географски ширини, при това точно в този преходен сезон между лято и есен. &b...

Вече споменахме за полезните свойства на едамаме, както и че е нискокалоричен продукт. Това го прави напълно подходящ за добавяне към менюто, когато искаме да свалим излишните мазнини. Фибрите, заедно с протеините и полезните мазнини, имат засищащ ефект. Освен това спомагат за нормализирането на инсулиновите нива и тези на холестерола.

Може да презентирате любимите си азиатски рецепти и ястия пред вашите гости, като им разкажете за всичките положителни свойства на едамаме. Поставяйте го по-често на трапезата си и наред с балансирано и здравословно хранене ще постигнете чудесни резултати за здравето и теглото си.

Най-старата рецепта за боб по манастирски

Едамаме в борбата с депресията

Колкото и странно да ви звучи, зеленчукът е богат и на фолиева киселина, която се справя с понижаването на депресивните нива. Киселината възпира прекаленото производство на хормона хоцистеин, който пречи на производството на допамин и серотонин. Така чрез консумацията на едамаме ще сте хем здравословни, хем щастливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com