Опитните домакини знаят как да изберат на каква възглавница да спят като къпани!

929
 Опитните домакини знаят как да изберат на каква възглавница да спят като къпани!
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Добрият нощен сън гарантира значително подобряване на качеството на живот и може да ви направи много по-продуктивни през деня. А за да се случи това, качествената възглавница е също толкова важна, колкото и матракът. Възглавницата е отговорна за запълването на пространството между главата и матрака, подравняването на шийния отдел на гръбначния стълб с тялото, предотвратява болката и дискомфорта във врата при събуждане. Но как да изберете възглавница, за да имате всички тези предимства?

Идеалният модел зависи от това как предимно спим (настрани, по гръб или по корем). Няма универсална възглавница, която да служи добре на всички. Най-доброто нещо, което можете да направите, когато избирате възглавница, е да я тествате сами. Но тъй като това не винаги е възможно, съветът е да знаете своята предпочитана позиция за сън. Удобните възглавници се избират за по-добро прилягане според позицията ви за сън. Ако не знаете как предпочитате да спите, опитайте се да наблюдавате как най-бързо заспивате и как се събуждате сутрин. Обикновено това е любимата ви позиция.

Но дори при толкова много възможности на пазара, има твърде малко разнообразие от подходяща техническа информация в описанието на тези продукти, което поражда съмнения как да изберете правилно възглавница. Най-скъпите не винаги са идеални – но, все пак, изделията с по-висока цена обикновено използват по-добри материали и имат по-голяма издръжливост.

Кога е време за смяна на възглавницата?

Дори когато са правилно дезинфекцирани, възглавниците също имат ограничен живот поради натрупването на прахови акари, замърсявания и мъртви кожни клетки. Специалистите препоръчват смяната след 18 до 24 месеца употреба. Ако моделът има защита срещу гъбички и микроорганизми, продължителността му ще бъде малко по-голяма, но не се препоръчва да надвишава 2 години използване.

Следете и формата на възглавницата. Ако тя сутрин вече не се връща напълно към нормалното си състояние, време е да изберете нови възглавници.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

Как спим?

Хората спят по три начина: по гръб, настрани и по корем. Както вече казахме, това е определящият фактор за най-добрия избор на възглавница, тъй като нейната задача е да запълни пространството между главата и матрака. Това разстояние варира в зависимост от позицията, поради което е толкова важно да внимавате при избора на възглавници с идеалната височина и плътност за добър нощен сън.

Спане настрани

Това е най-подходящата позиция за сън според експертите, тъй като главата, шията и гръбнакът са сравнително подравнени. Препоръчително е леко да сгънете коленете, оставяйки гърба много изправен и да използвате друга възглавница между коленете си, за да намалите триенето между ставите. Моделът, посочен за спящите по този начин, трябва да бъде малко по-висок.

Спане по гръб

Разстоянието между главата и матрака в този случай ще бъде по-малко, затова се препоръчва използването на ниска или средна възглавница, за да се осигури подравняване на гръбнака и главата. В това положение неадекватната възглавница може да доведе до хиперфлексия на врата, причинявайки болка.

Всеки ли сънува?

Спане по корем

Това е позицията, която най-малко се препоръчва от специалистите, тъй като може да създаде сериозни проблеми, като мускулна контрактура и загуба на цервикална кривина. Но ако не можете да спите по друг начин, изберете ниски възглавници и поставете още една под корема си, за да намали изкривяването на гръбнака в областта на кръста.

Вискоеластичните възглавници

Напоследък са модерни и актуални възглавниците, направени с вискоеластична технология. При тях материалът им се оформя сам според натиска, връщайки се към нормалното си състояние веднага щом надигнете глава. По време на покупката е необходимо да се обърне голямо внимание на характеристиките на продукта, тъй като някои модели имат малко количество вискоеластик в състава си или съдържат този материал само във външния слой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com