От какви хранителни вещества има нужда кожата ни през есента?

970
От какви хранителни вещества има нужда кожата ни през есента?
Снимка: iStock

Знаем, че за кожата ни трябва да се грижим през цялата година, но през есента е времето да обърнем внимание, защото бележи преминаването от топлото към студеното време. Това е периодът от годината, когато метеорологичните условия като студ, влажност и вятър могат да се превърнат в част от ежедневието ни. Това са фактори, които трябва да вземем предвид, за да подготвим кожата си за суровата зима, когато температурите падат и кожата е склонна лесно да се дехидратира. Кожата, която не получава достатъчно влага, ще бъде суха и по-чувствителна.

Ето защо през есента трябва да обърнем внимание на основна част от грижата за кожата: храненето. Имайки предвид сезонните продукти, които предлага есента, има три витамина, които трябва да имаме предвид в ежедневната грижа за кожата си. За щастие есента носи със себе си храни с висок хранителен компонент като сезонни плодове и зеленчуци.

Бюти съвети: 10 задължителни неща за всеки тип кожа

Витамин А (бета-каротин)

Витамин А или ретинол е мастноразтворимо основно хранително вещество с много важни антиоксидантни функции в кожата. Неговите предшественици са ß-каротините, които могат да бъдат превърнати в по-чиста форма на ретиноева киселина. Витамин А може да помогне на кожата ни да поддържа хидратация и еластичност. Тъй като има много важна антиоксидантна функция, той може да предотврати появата на свободни радикали, причиняващи стареене  на кожата. Изравнява кожата, подобрява нейния жизнен тонус и текстура. Също насърчава естественото производство на колаген. 

Храни, богати на витамин А: Можете да намерите значителна концентрация на витамин А по това време на годината в зеленчуци като тиквата, морковите, сладките картофи, спанакът, броколите и грахът, както и плодове като райската ябълка.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворимо основно хранително вещество, известно като силен антиоксидант. Основното му предимство по отношение на грижата за кожата е, че участва в предотвратяването на стареенето на кожата, въпреки че също така ограничава щетите, причинени от свободните радикали. Също така влияе положително на външния вид на кожата, състарена от слънцето, намалявайки хиперпигментираните петна по нея. Ако се използва във високи концентрации, незабавно изсветлява матовия тен на кожата, защото насърчава защитата на епидермалната бариера и подпомага възстановяването на съединителната тъкан. 

5 супер антиоксиданта за млада и свежа кожа

Храни, съдържащи витамин С:

· Плодове: кивита, ябълки, грейпфрути, лимони, мандарини,  и разбира се, портокали.

· Зеленчуци: броколи, карфиол, грах и чушки.

Витамин Е (токоферол)

Витамин Е или токоферол е мастноразтворимо основно хранително вещество, което също има антиоксидантни функции, което означава, че може да защити клетките от увреждания, причинени от влиянието на свободните радикали. Активно участва в защитата на кожата от UVB лъчи и свободни замърсяващи агенти, които могат да засегнат кожата ви. Може също така да облекчи ефектите от акне, петна, белези, бръчки и петна. 

Много храни съдържат витамин Е, като растителни масла, ядки (бадеми, лешници и фъстъци) и сезонни зеленчуци като спанак, домати, аспержи и тиквички. Намира се и в някои плодове, като киви и райска ябълка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com