От колко килограма слънчоглед се получава един литър олио?

93783
От колко килограма слънчоглед се получава един литър олио?
Снимка: iStock

Колко слънчогледово масло може да се получи от 1 кг слънчогледови семки? – Знаете ли?

Слънчогледовото семе е една от високомаслените култури с маслено съдържание около 50%. Когато обемът на производство на слънчогледови семки е малък, методът на пресоване може да се използва за получаване на слънчогледово масло.

Откриха голяма опасност за здравето ни от слънчогледовото олио

Нaй-пoпулярнoтo рacтитeлнo oлиo e cлънчoглeдoвoтo. Нo прoизвoдитeлитe му cтрaдaт мнoгo oт кoнкурeнциятa cъc зeхтинa, пaлмoвoтo мacлo и ...

Съществува и известна загуба на масло в процеса на получаване на слънчогледово масло. След пресоването остатъчният коефициент на слънчогледово масло в слънчогледов шрот е около 6%. Ето, защо от 1 кг слънчогледово семе може да се получи около 0,44 кг слънчогледово масло. Предвид факта, че основата на 1 килограм слънчогледови семки е твърде малка, тук се анализира колко слънчогледово масло може да се получи от слънчогледово семе, според различните ситуации на производителите на слънчогледово масло.

От колко килограма слънчоглед се получава един литър олио?

Количеството слънчогледово масло, получено от 1 кг и 10 тона слънчогледови семки

Ако производственият капацитет на производителите на слънчогледово масло е 10 тона на ден, тогава чрез пресоване могат да се получат 4,4 тона слънчогледово масло. Когато пресовате слънчогледово масло, първо използвайте оборудване за предварителна обработка на слънчогледово семе. Това се прави, за да премахнете примесите от слънчогледовите семки и да регулирате температурата, влажността и вътрешната структура на слънчогледовите семки. След предварителна обработка, състоянието на слънчогледовите семки е подходящо за пресоване. Предварително обработените слънчогледови семки се пресоват с помощта на машина за предварително пресоване на слънчогледово масло, като остатъчното съотношение на слънчогледово масло в слънчогледов шрот, след предварително пресоване е около 15%.

Когато капацитетът за производство на слънчогледово масло е 30 тона на ден, а слънчогледовото масло се получава и чрез пресоване, тогава могат да се получат 13,2 тона слънчогледово олио и ще се загуби 1,8 тона слънчогледово масло. Това е голяма загуба на масло за производителите на слънчогледово масло. И колкото по-голям е обемът на производителността на слънчогледовото масло, толкова по-голяма е загубата на слънчогледово масло. Ето защо експертите препоръчват използване по метода на екстракция за получаване на слънчогледово масло, когато производственият капацитет на слънчогледовото масло е повече от 30 тона на ден. След екстракция, съдържанието на масло в шрота е само под 1% и загубите на масло са значително намалени. Така, производител на слънчогледово олио може да получи почти цялото слънчогледово олио от слънчогледовите семки.

Как да си отгледаме слънчоглед в саксия?

Едно от най-слънчевите растения, което ни зарежда с енергия, е слънчогледът. Той е сред първенците по трайност на цвете във ваза, но съ...

Количеството слънчогледово масло, получено от 30 тона слънчогледови семки, чрез пресоване и екстракция

Когато се използва методът на екстракция за производство на слънчогледово масло, състоянието на слънчогледовите семки трябва да се доведе до състояние, подходящо за предварително пресоване с помощта на оборудване за предварителна обработка на слънчогледово семе.

Предварително обработените слънчогледови семки първо преминават в машината за предварително пресоване на слънчогледово олио за предварително пресоване и първо се получава слънчогледовата част от слънчогледовото масло. След това предварително пресованото слънчогледово брашно, което също съдържа слънчогледово масло, влиза в оборудването за извличане на слънчогледово масло, за да произведе слънчогледово масло от слънчогледов шрот.

Оборудване за извличане на слънчогледово масло

Оборудването за извличане на слънчогледово масло е предназначено за производство на слънчогледово олио от слънчогледов кюспе на принципа на взаимно разтваряне на разтворители и масла. Оборудването за извличане на слънчогледово масло включва четири системи. Такива са: система за извличане на разтворители, система DTDC за мокро брашно, система за смесена обработка на масло и система за възстановяване на разтворители. Остатъчният коефициент на слънчогледово масло в слънчогледовото брашно, след екстракция е около 1%. Когато производственият капацитет на слънчогледово масло е 30 тона на ден, производителят на слънчогледово масло може да получи почти 15 тона слънчогледово масло по метода на екстракция, като загубата на масло е много малка. Когато обемът на обработката на слънчогледово семе на клиента е по-висок, той губи по-малко слънчогледово масло.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по шепа слънчоглед?

Голяма част от нас асоциират консумацията на слънчоглед с безгрижните летни дни. Но със сигурност той трябва да присъства в ежедневната...

Оборудване за рафиниране на слънчогледово масло

Тук трябва да се отбележи, че полученото слънчогледово масло, след екстракция не може да се консумира директно. Необходимо е слънчогледово масло да се рафинира с помощта на оборудване за рафиниране на слънчогледово масло. По този начин, загубата от рафиниране е съвсем малка и може да бъде пренебрегната.

При производството на слънчогледово масло действителният добив на слънчогледово олио също е свързан със съдържанието на масло в слънчогледовите семки. Всичко това е пряко зависимо и от качеството и производителността на оборудването за производство на слънчогледово масло и работата на работниците.

Оборудването за производство на слънчогледово масло се създава, след непрекъснати изследвания и отстраняване на грешки от инженери. Качеството и производителността трябва да отговарят на нуждите на клиентите и да не водят до допълнителни загуби на слънчогледово масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...