От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

17984
От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий
Снимка: iStock

Значението на този микроелемент едва ли може да бъде надценено. Той е отговорен за всичко - от сърдечната дейност до психическото равновесие. Тялото се нуждае от много магнезий, а ние почти винаги изпитваме недостиг от него. Затова е необходимо да съставите правилно диетата си.

Какви са ползите?

В медицината магнезият е известен като мощен антистрес елемент, който помага в борбата с умората, преумората и депресията. Обикновено тялото ни съдържа приблизително 25 грама магнезий. Този лек метал участва в 360 метаболитни процеса, от които пряко зависят състоянието на психиката, здравето на сърцето и кръвоносните съдове, щитовидната жлеза и други жизненоважни системи на организма.

- предпазва костите. Без магнезий не се усвоява калцият, който е основният градивен елемент на костната тъкан. Самият калций се натрупва в ставите и в крайна сметка се развива много сериозно заболяване - остеопороза.

- предпазва от диабет. Магнезият контролира нивото на глюкозата в кръвта, като помага в борбата с резките скокове на захарта. Той също така ускорява обмяната на веществата.

- От съществено значение е за сърцето и кръвоносните съдове. Лекарите твърдят, че консумирането на дневна доза магнезий намалява в пъти риска от инсулт. Без този микроелемент е невъзможна нормалната работа на сърцето и кръвоносните съдове.

- запазва младостта. С възрастта синтезът на колаген намалява, а ако няма достатъчно магнезий, намаляването е много по-бързо. В резултат на това кожата става по-малко еластична, губи плътност, появяват се бръчки.

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Освен това магнезият повишава имунитета, избавя от безсъние, главоболие, облекчава ПМС и менопаузата, намалява раздразнителността. Магнезиевите соли не само повишават устойчивостта към стрес и нормализират работата на всички органи, но и възпрепятстват развитието на злокачествени новообразувания.

Продукти, богати на магнезий

Дневната доза магнезий, необходима за възрастен човек, е 500 mg. Това е много! Но не всички храни могат да осигурят на човешкия организъм такова количество от полезния елемент.

За да се отървете от недостига на веществото, включете в диетата си продукти, които съдържат най-много магнезий. Съсредоточете се върху показателя на микроелемента в милиграми на 100 г продукт:

- пшеничните трици съдържат рекордно количество магнезий - 590;
- какао на прах - 440;
- орехи, кедрови ядки, кашу, тиквени семки, ленено семе, слънчогледово семе и сусам - до 270;
- елда, бобови растения, включително соя - до 250;
- покълнали пшенични зърна - до 250;
- горчив шоколад - до 200;
- овесена каша, овесени ядки и неварен ориз - до 150;
- спанак и морски водорасли - до 100;
- млечни продукти - до 100;
- минерална вода с магнезиеви соли - до 950.

Ако говорим за това в кои продукти има най-много магнезий, то трябва да вземем предвид зелените зеленчуци, плодовете и зеленчуците. С високо съдържание на елемента могат да се похвалят пресните плодове със зелени и оранжеви цветове.

Ендокринолог разкри кой трябва да пие магнезий

За да компенсирате недостига на магнезий и да осигурите оптималното му усвояване, приемайте друг елемент - калций. Можете да закупите калциеви препарати от аптеката или да консумирате повече млечни продукти, листни зеленчуци, семена, пилешки яйца и морски дарове.

Недостигът на магнезий може да доведе до увреждане на целия организъм, защото без участието на елемента страда не само нервната система, но и се забавят много жизнени процеси. Недостигът на веществото може да бъде избегнат само ако диетата е пълноценна и редовна.

Между другото

Шампион по съдържание на магнезий - морската вода. Повече от половината от общия обем на този микроелемент се продава под формата на хранителни добавки, извлечени от нея. Затова, ако можете да си позволите поне една разходка край морето, непременно го направете!

Първо, вдишайте соления въздух, който е пълен с йод - неговото значение за организма не може да се подценява. Второ, магнезият може да се абсорбира през кожата. Измийте ръцете си в солена вода - вече е от полза. Трето, разходката по брега е сравнима с упражненията на велоергометър, което също е само за добро. Четвърто, успокоявайте нервите си: гледайте морето, слушайте шумоленето на вълните - процес, подобен на медитацията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com