Отглеждайте ТЕЗИ растения у дома – ще ви предпазват от насекоми!

11059
Отглеждайте ТЕЗИ растения у дома – ще ви предпазват от насекоми!
Снимка: Getty images

Влагата и затоплянето на времето създават добри условия за размножаването на комари. В търсене на сухо място по време на силните валежи досадните насекоми често се скриват в домовете ни, където могат да намерят храна и условия, за да оцелеят. Борбата с тях е изключително неприятна, но има и някои трикове до които можем да прибегнем без много труд и усилия.

Комарите не понасят силната миризма на определени растения, които могат да се отглеждат и в домашни условия.

Лавандула

Уханието на лавандула е сред силно неприятните за комарите. Интересното е, че за хората тя действа успокояващо и подпомага спокойния сън. Може да се използва под формата на ароматно масло или като декорация в саксия, която ще краси не само дома, но и ще го пази от нежелани насекоми. Освен това нейният аромат защитава дрехите от молци.

Невен

Невенът също е растение, което се отглежда сравнително лесно. Силният му аромат с лекота прогонва комарите и пази домашните растенията от листни въшки, трипс, бяла муха, мексикански бръмбар, гъсеници др. Невенът е растение със силни лечебни свойства, което е хубаво винаги да имаме под ръка.

Здравец

Здравецът присъства в почти всеки дом. Той е непретенциозно и понася лесно всякакви условия. Освен това пази дома със силната си миризма. Неговият аромат гони мухи, комари и други насекоми.

Розмарин

Розмаринът е подправка, която често свързваме с различни рецепти за готвене. Хубавото е, че и той може да се отглежда в домашни условия. Растенията не само красят дома, но осигуряват и пресни запаси от желаната подправка. Под формата на масло за ароматерапия или освежаване на въздуха чрез аромалапма, розмаринът може да бъде много ефективен. Ароматът му прогонва комари, молци и други насекоми. Паралелно с това спомага за укрепването на нервната система, тушира стреса, действа тонизиращо, успокоява emoziите и подпомага мисловния процес, като избистря ума. Розмаринът има и много различни лечебни свойства. Той е добър помощник в борбата с главоболието, ставните проблеми, косопада и др.

Мента

Ментата е красиво и нежно растения към което често посягаме през летните месеци. Тя е съставка на различни освежаващи напитки и коктейли, красиво декорира десерти и им придава приятен аромат. Именно той е непоносим за комарите и други насекоми. Ментовото масло помага за успокояване на стомашни неразположения, главоболие и други нераположения. Интересното е, че кърлежите имат силна непоносимост към него. Ако откриете, че някъде по тялото ви има кърлеж, спокойно можете да капнете капка ментово масло върху него. Поразен от аромата му, той сам ще излезе и лесно ще може да го отстраните.

Босилек и джоджен

В домашни условия може да се аранжира прекрасна композиция от саксии със свежи подправки. Някои от тях като горепосочените, а също джодженът и босилекът могат да прогонят комарите от дома. Свежите растения имат силен аромат, който освежава и пречиства въздуха в помещенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com