Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плод номер едно, който ще ви помогне да отслабнете

06 август 2023, 16:14 часа

Може би вече знаете, че никоя храна не може да постигне загуба на тегло вместо самите вас. По-скоро това е комбинация от фактори – какво ядете, как се храните и колко ядете, които могат да повлияят на вашите цели за отслабване. Зеленчуците и плодовете например са жизненоважни за поддържане на здравословно тегло. Въпреки че всички зеленчуци и плодове предлагат набор от хранителни вещества, които допринасят за доброто здраве, някои, като малините, могат да бъдат по-полезни за отслабване.

Ако всеки ден ядете малини, с тялото ви ще се случат тези 7 неща

Може да замени висококалоричните храни

В сравнение с други храни като солени закуски, сладки десерти и подсладени напитки, повечето цели плодове са богати на хранителни вещества и с ниско съдържание на калории. Плодовете са богати както на фибри, така и на вода, което означава, че придават обем на ястията. Това означава, че можете да ядете същото количество храна, но да консумирате по-малко калории.

Помага за ограничаване на глада

Кна достатъчно плодове и зеленчуци може да помогне за забавяне на скоростта, с която ядете. Отделянето на време за дъвчене предлага множество предимства, включително настройване на вашите сигнали за глад и ситост.

Най-добрият плод за постигане на вашите цели за отслабване

Ако целта ви е да отслабнете, уверете се, че ядете малини. Тези сладки малки плодове са пълни с фибри и антиоксиданти и имат задоволително сладък вкус. Ето как те могат да подпомогнат загубата на тегло.

  • Заредени са с фибри

Една чаша малини, пресни или замразени, осигурява близо 10 грама фибри. Това е приблизително една трета от дневния препоръчителен прием на фибри за мъже и жени. Фибрите предлагат множество ползи за здравето. В допълнение към насърчаването на загуба на тегло, фибрите ви помагат да сте редовни, забавят храносмилането и предотвратяват внезапни скокове на кръвната захар за по-стабилна енергия през целия ден.

Тази малинова Сангрия е еликсир за небцето

Нещо повече, бактериите в червата ви се хранят с фибри. Следователно консумацията на фибри е от ключово значение за разнообразен и балансиран чревен микробиом, който играе роля в други аспекти на вашето здраве, като например функцията на имунната система.

  • Противовъзпалителни свойства

Антиоксидантите, намиращи се в зеленчуците и плодовете, играят огромна роля в защитата на клетките на тялото ви, като неутрализират вредните свободни радикали, за да намалят възпалението, причиняващо заболявания. И просто трябва да погледнете прекрасния червен оттенък на малините, за да разберете, че те са пълни с антиоксиданти.

  • Естествено сладки

Малините съдържат естествена захар, която може да задоволи желанието ви за сладко. Яжте ги с шепите или ги добавете към купичка с кисело мляко, салати, десерти и др.

Други неща, които трябва да имате предвид, когато се опитвате да отслабнете

Преди да започнете пътуването си за отслабване, помислете за вашите цели и мотивация. Например, вашата цел може да бъде да намалите кръвната си захар или кръвното налягане, за да намалите риска от развитие на диабет тип 2 или сърдечно заболяване. Може също да искате да отслабнете, за да се движите по-лесно без дискомфорт или да можете да гоните децата си из парка.

Не забравяйте, че загубата на тегло не означава постигане на определена цифра на кантара, а това е постигане на начин на живот, който включва здравословна диета, редовна физическа активност и други здравословни навици. Загубата на тегло не се случва за една нощ и изисква ангажираност и промени в начина на живот, за да се поддържа дългосрочно. Освен това, ако имате анамнеза за нередовно хранене или хранителни разстройства, диетата може да бъде рисков фактор за отключване на вашите симптоми.

Това, че се опитвате да отслабнете, не означава, че трябва да се откажете от плодовете. Малините са плод номер 1 за подпомагане на загубата на тегло, тъй като са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, плюс това са толкова сладки, че да задоволят желанието за сладко. 

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес