По-умни ли са кучетата от котките?

1548
По-умни ли са кучетата от котките?
Снимка: iStock

Непрекъснатият спор дали кучетата или котките са по-умни е разделял любителите на домашни любимци през цялата история, а научните изследвания са давали храна за дебата. Някои изследвания показват биологични различия в интелигентността на кучетата и котките. Проучванията показват, че мозъчната кора - слоят на мозъка, който контролира функции като решаване на проблеми и вземане на решения, обикновено има много повече неврони при кучетата, отколкото при котките. Докато кучетата притежават средно около 530 млн. неврона в мозъчната кора, котките имат само около 250 млн. неврона, което е почти наполовина по-малко от кучетата. Въпреки че по тези данни може да изглежда, че кучетата са два пъти по-интелигентни от котките, пряката връзка между по-големия размер на мозъка и повишената интелигентност не е категорично доказана. Независимо от това по-големият брой неврони при кучетата често се разглежда като показател за тяхната по-висока интелигентност.

Знаете ли, че котките могат да имитират човешки глас?

Кучетата са склонни да демонстрират силна социална интелигентност, което води до сравнения с умствените способности на човешките малки деца. Проучванията показват, че кучетата проявяват самосъзнание и успяват да се справят със задачи за съвместно общуване. Въпреки това изследванията за социалната интелигентност на кучетата трябва да се приемат с едно на ум в дебата "котки срещу кучета". Въпреки че мнозина разглеждат кучетата като основни обекти за изследване на социалното познание, котките рядко се изследват в поведенчески лаборатории. Учените започват да изучават поведението на котките едва към началото на 21 век и досега е получена малко информация за котешката интелигентност. Някои изследвания показват силна социална интелигентност както при кучетата, така и при котките. 

Проблеми, свързани с възрастта на кучета и котки

В проведено изследване, когато представители на двата вида се състезавали в тест за намиране на скрита храна, те постигнали доста сходни резултати. Дефицитът на информация за поведенческите тенденции на котките обаче означава, че познанията за котешката социална интелигентност остават ограничени. Всъщност самото сравнение между кучетата и котките може да се окаже необосновано от фактическа гледна точка. Тъй като двата вида имат толкова различни навици и роли, някои учени стигат до заключението, че сравненията са нелогични. Всяко от кучетата и котките е еволюирало, за да успее да изпълни задълженията на своя вид, което означава, че типовете им интелигентност може да не са сравними.

Коя е любимата ви порода кучета и какво разкрива за вас

В крайна сметка въпросът дали котките или кучетата са по-интелигентни остава неубедителен. Въпреки че някои данни сочат, че кучетата проявяват по-високи нива на социален интелект, са необходими още изследвания, за да се реши дебатът между любителите на котки и любителите на кучета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com