Подремвате ли си следобед? Интересно би било да научите тази полезна информация за дрямката през деня

13039
Подремвате ли си следобед? Интересно би било да научите тази полезна информация за дрямката през деня
Снимка: iStock

Следобедната дрямка се оказва полезна за здравето. Изследователи са открили, че който си поспива редовно следобед, върши нещо добро за мозъка си - той старее по-бавно, пише научният журнал Sleep Health.

Това са чудесни новини! Според това изследване редовният следобеден сън е полезен за мозъка в дългосрочен план - той ограничава риска от деменция и други болести.

За целите на изследването учени от Уругвай и Великобритания са анализирали съвместно данни от 378 932 души на възраст между 40 и 69 години. Изводите на проучването сочат дори, че има хора, които са генетично предразположени към това да се нуждаят от следобедна дрямка.

Още: Полезен ли е всъщност следобедният сън

Според изследователи на съня в Масачузетската болница има три типа хора, за които следобедната дрямка е много важна: тези, които стават много рано, онези, които имат проблеми със съня, и хората, които по генетични причини се нуждаят от повече сън. Така че, ако ви се спи повече и се чувствате уморени по-често - може би просто такъв е генът ви.

Подобрява ли дрямката когнитивните ни способности?

Не е ясно дали менталните ни способности се увеличават, ако спим повече. Изследователи от американския щат Мичиган не са установили сериозна връзка между повечето следобеден сън и завишените когнитивни способности. А учените от Уругвай не откриват доказателства за повишаване на ефективността на времето за реакция и визуалната обработка.

Всъщност броят на проучванията по въпроса със следобедния сън е учудващо голям. Едно китайско изследване например показва, че обедната дрямка подобрява когнитивните способности при възрастни хора.

Още: 5 причини да си дремвате всеки ден

В много западни държави не се гледа с добро око на дремките през деня, но пък сиестата е много популярна освен в Испания, в държави като Китай и Япония. "В Китай времето за дрямка е неизменна част от графика след обяд и много хора го правят, докато са на работа или в училище", обяснява Шаопен И от Университета в Делауеър.

Възможно ли е следобедният сън да вреди?

Според друго китайско проучване, цитиращо данни от Великобритания, обаче става ясно, че честите или редовни следобедни дремки се асоциират с 12 на сто по-висок шанс от развиване на хипертония и 24% по-голям шанс от сърдечен удар. Това звучи притеснително.

Това проучване обаче е обхващало много голям процент мъже, които са по-предразположени към подобни здравословни проблеми. Участвали са и по-голям процент хора с ниски доходи и образование - такива, които са пушачи, пият алкохол всеки ден и страдат от безсъние.

Още: Следобедната дрямка ни пази от инфаркт и инсулт

Високото кръвно налягане или прекомерното затлъстяване също могат да доведат до умора над средното ниво. Нуждата от дрямка също се свързва със затлъстяването, но не е задължително следобедният сън да е виновен за влошеното здраве. Изследователят на съня Майкъл Гранднер от Университета в Аризона вижда това по следния начин: "Тези, които не могат да спят през нощта, често подремват през деня. Лошият нощен сън се свързва с по-лошо здраве, а дрямката не е достатъчна, за да компенсира".

Перфектният следобеден сън

Според едно изследване от Швейцария дремките са полезни за сърцето, само ако са от време на време. Така че е полезно само ако си го позволявате веднъж или два пъти седмично. Проучването показва, че дремки "от време на време" намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, но не бива да се практикуват всеки ден.

В обобщение: да си почивате следобед понякога е добре за сърцето и мозъка. 20-30 минути дрямка е достатъчна, за да не преминем в REM фазата на съня и да се събудим по-уморени, отколкото сме легнали. А ако имате проблеми със съня през нощта, по-добре да не спите следобед.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com