Полезен навик на китайците, в който ще се влюбите

15280
Полезен навик на китайците, в който ще се влюбите
Снимка: iStock

Културните различия в хранителните навици могат да бъдат изненадващи и често предизвикват интерес и въпроси от чуждестранни наблюдатели. Един такъв навик, който е храктерен за китайците, е пиенето на гореща вода. За повечето западняци това може да изглежда странно, тъй като сме свикнали да пием студени или охладени напитки. Тази китайска традиция обаче има няколко важни причини, които могат да ви убедят да приемете този навик.

Защо китайците консумират гореща вода и защо е нужно и вие да пробвате това?

В Китай горещата вода често се разглежда като начин за почистване и дезинфекция на тялото. Смята се за безопасна алтернатива на пиенето на чешмяна вода, особено на обществени места. Варенето убива бактериите и вредните микроорганизми, което го прави по-безопасен за консумация. Китайците също така вярват, че горещата вода детоксикира тялото и укрепва цялостното здраве.

Какво ще се случи, ако пиете вода на гладно всяка сутрин?

Китайците са на мнение, че горещата вода помага за подобряване на храносмилането и облекчава работата на стомашно-чревния тракт. Топлата течност подпомага вазодилатацията, подобрява кръвообращението и помага на тялото да абсорбира храната по-ефективно. Много хора, които преминават към пиене на топла вода, съобщават за намаляване на подуването и дискомфорта след хранене.

Също така в китайската медицина има убеждение, че много болести и неразположения са свързани с хипотермия. Те вярват, че студените напитки и храна нарушават енергийния баланс в тялото, а това ни раболява.

Ето защо, когато китайците почувстват първите симптоми на настинка, те започват активно да пият гореща вода. Смятат, че тя помага за затопляне на тялото отвътре и укрепва защитните му функции. Топлата вода също се счита за начин за премахване на "студа" от тялото и възстановяване на баланса.

Ето колко вода трябва да пиете всеки ден според експертите

Как да пием гореща вода?

Пиенето на гореща вода може да бъде лесен и приятен начин да се погрижите за тялото си. Ето няколко съвета как правилно да пиете топла вода.

1. Температура. Топлата вода трябва да е приятна за пиене, но не толкова гореща, че да причини изгаряния или дискомфорт. Препоръчителната температура е приблизително 50-60 градуса по Целзий.

2. Качество. Използвайте чиста питейна вода. Ако чешмяната ви вода не е с много добро качество, можете да използвате филтър, за да я почистите.

3. Чаша или термос. Използвайте чиста чаша или термос за съхранение на горещата вода. Така ще се поддържа температурата и ще предотврати контакт с външната среда.

4. Редовно пиене. Пийте гореща вода редовно целодневно. Мнозона започват деня си с чашка гореща вода, която събужда тялото и задейства метаболитните процеси.

5. Време за пиене. Някои хора предпочитат да пият гореща вода преди или след хранене. Можете да експериментирате и да изберете най-удобния за вас момент. Някои също пият горещата напитка преди сън, за да се отпуснат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...