Ползите от червения пипер, за които дори не подозирате

30920
Ползите от червения пипер, за които дори не подозирате
Снимка: iStock

Червеният пипер е една от най-често използваните подправки, но дори не предполагаме колко ползи за здравето ни се крият в него.

1. Подобрява храносмилането

Червеният пипер има стимулиращи свойства по отношение на храносмилането, тъй като притежава способността да увеличава секрецията на стомашен сок. По този начин се регулира апетита и намалява желанието за консумация на нездравословни храни.

Червеният пипер помага за предотвратяване на затлъстяване и диабет. В допълнение, той улеснява преработката на хранителните остатъци в червата, намалявайки вероятността от запек.

Тази подправка също така намалява вероятността от чревни възпалителни заболявания като улцерозен колит.

2. Засилва защитните функции на организма

Витамин С, който е мощен антиоксидант, се съдържа в значителни количества в червения пипер. Това вещество играе ключова роля в поддържането на имунитета.

Черният пипер съдържа и антиоксиданта рутин, който е естествено противовъзпалително средство. Тази съставка има и антимикробен ефект, който подпомага борбата с инфекциите. Добавянето на малко количество червен пипер към основните ястия, включително към супите, може значително да подобри имунния защитен механизъм, да предотврати кашлица, настинка и треска.

3. Подобрява състоянието на кожата

Червеният пипер съдържа във високи дози един от най-важния микроелементи - цинк, който участва в синтеза на колаген и следователно подпомага заздравяването на рани и подобрява състоянието на кожата. В допълнение, тази подправка съдържа мощни антиоксиданти, известни като катехини, които са изключително ефективни за подмладяване на кожата.

Наличието на бета-каротин в червения пипер намалява драстично шанса от появата на дълбоки линии, бръчки и старчески петна, правейки кожата сияйна и гладка.

4. Укрепва костите

Наситен с фосфор, необходим за поддържане здравината на костите и съединителната тъкан, червеният пипер има способността да предотвратява сериозни костни заболявания като остеопороза и артрит. Фосфорът в него регулира усвояването на калция от тъканите на зъбите, като по този начин укрепва венците и челюстните кости.

5. Намалява риска от Алцхаймер

Мощните растителни антиоксиданти, съдържащи се в червения пипер, обясняват способността му да предпазва мозъчните клетки. Фенолните съединения от класа на антоцианините предпазват невроните от увреждане. По този начин се намалява риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

6. Укрепва сърцето

Заради изобилието от витамин Е и омега-3 мастни киселини в състава си, червеният пипер значително намалява нивата на „лошия“ холестерол, както и на триглицеридите в кръвта.

Освен това той понижава кръвното налягане и намалява налягането в артериите като по този начин предотвратява сериозни сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза. Това се дължи на наличието на антиоксиданта антоцианин.

6. Предотвратява рак

Полифенолите в тази подправка имат изключително мощен ефект по отношение на предотвратяването на рак. Тези съединения извличат вредните свободни радикали от здравите клетки в бъбреците, черния дроб и костите, като по този начин не позволяват развитието на ракови клетки.

Лют червен пипер – КРАЙ на вредителите, КРАЙ на главоболието!

Абсолютно убедени сме, че дори и за миг не сте се замисляли колко много ползи всъщност можем да извлечем от лютия червен пипер. Ще ви р...

7. Подкрепя здравето на очите

Червеният пипер е богат на витамин А и следователно добавянето на само щипка от него към салати, супи и месни ястия предлага огромни ползи за здравето на очите. Съдържанието на лутеин, зеаксантин и бета-каротин в тази подправка обяснява нейната способност да подобрява функционирането на зрителния апарат, а също така и да намалява риска от развитие на възрастова дегенерация на макулата, глаукома и катаракта.

8. Подобрява кръвообращението

Червеният пипер изобилства от желязо - жизненоважният микроелемент, необходим за образуването на нови червени кръвни клетки, който осигурява преноса на кислород и основни хранителни вещества към органите в тялото.

Заради високото си съдържание на витамин С, червеният пипер подобрява усвояването на желязо от тъканите и по този начин ефективно предотвратява анемията, която причинява умора, летаргия и води до влошаване на психичното здраве.

Стритите червени чушки - изненадващ източник на витамин С

При първите признаци на настинка или грип хората обикновено бързат да се запасят с портокали и мандарини, които са известни с високото ...

9. Лекува безсъние

Черният пипер съдържа в голем количества витамин В6 или пиридоксин, който е мощно хранително вещество, оказващо положително влияние върху неврологичната и мозъчната дейност. Той помага за синтеза на хормона на съня мелатонин, като по този начин облекчава безсънието и гарантира пълноценен сън.

Добавянето на щипка червен пипер към храната помага за запазване на невротрансмитерната активност на серотонина, който подобрява настроението, облекчава стреса и лекува депресията.

Важно: Статията е с информативна цел и не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене, както и да отмени назначеното лечение или дадените от него препоръки!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com