Правете тези неща и ще се превърнете в страхотен лидер

1590
Правете тези неща и ще се превърнете в страхотен лидер
Снимка: iStock

Да бъдеш мениджър за първи път може да бъде невероятно удовлетворяващо, но също така идва с много преходи и предизвикателства.

Изпълнение на нещата: Вашите успехи като индивидуален сътрудник са резултат от това да правите нещата добре. Новите мениджъри често се чувстват така, сякаш трябва да направят всичко сами, за да осигурят положителни резултати. Но липсата на делегиране води до прегаряне и претоварване, като същевременно не позволява на членовете на екипа да растат. Променете начина си на мислене към извършване на нещата, като овластявате и развивате екипа си. Въпреки че може да изисква допълнително време за обучение, това ще доведе до по-голяма производителност по-късно.

Внушаване на култура на „постоянно учене“: Възприемете мислене за растеж, за да можете да поемате рискове, да се учите от провала и да търсите обратна връзка. За да бъдете ефективен мениджър, трябва да промените мисленето си от „всезнаещ“ към „постоянно учещ“. Изградете приобщаваща култура, в която всеки има чувство за принадлежност и се обръща внимание на различните гледни точки. Докоснете се до кошерния ум на вашия екип, за да създадете среда, в която се приемат най-добрите идеи.

Подхранване на взаимоотношенията: Може да е лесно да се съсредоточите твърде много върху изпълнението на задачи и спазването на крайните срокове и недостатъчно върху изграждането на взаимоотношения и подкрепата на вашите екипи. Хората не напускат работата си: те напускат своите мениджъри. Променете мисленето си към овластяване на екипа пред управлението на задачи. Когато членовете на вашия екип се почувстват ценени от вас и лично свързани с мисията, те ще бъдат вътрешно мотивирани да се справят с всяко предизвикателство.

4 качества, присъщи на истинския лидер

Разширете набора си от умения

Ефективна комуникация: Като мениджър, вие сте отговорни за установяването на приоритети за вашия екип. Записването на няколко приоритета и споделянето им по време на среща не е достатъчно. Когато споделяте задачи, усъвършенстването на вашите комуникационни умения е от решаващо значение. Каква е вашата визия за поставената задача? Какви стъпки са необходими, за да стигнете до там? Какви очаквания имате? Определянето на успеха на екипа включва повтаряне на тези послания по-често, отколкото смятате за необходимо, за да сте сигурни, че всички са колективно приведени към целите.

Отключване на потенциал: Да бъдеш мениджър включва повече от това да мислиш за собствения си растеж и успех, но и да отключиш потенциала за таланти на екипа си. Опознайте членовете на екипа си и задавайте въпроси, за да разберете какво ги мотивира да работят. Какво ги мотививра да успеят? Докоснете се до техните вътрешни мотивации, за да можете да приведете фокуса им към техните силни страни.

Установяване на отговорност: Прехвърлянето на отговорност на някой друг и приемането, че това вече не е ваш проблем, е абдикация, а не делегиране. Овладяването на техниките за отчетност е от съществено значение, за да можете да избегнете капана или да не делегирате достатъчно, или да делегирате твърде много. Установете отчетност чрез: възлагане на задачи на лицето с правилните умения, потвърждавайки, че разбират очакванията, получаване на техния ангажимент, който могат да изпълнят според очакванията.

Създайте си ваш набор от инструменти

Коучинг въпроси: Великите лидери са страхотни треньори. Устояйте на желанието да отговаряте на всяко „как да . . . ?" и вместо това водете с коучинг въпроси, които да насочват хората да намерят свои собствени решения. Всеки път, когато откриете, че искате да се включите с отговора, напомнете си, че трябва да изчакате.

Задавайте въпроси като: „Как мислите, че трябва да подходим към този проблем? Какво мислите, че X клиентът ще попита след това?“ Като направите пауза и след това замените препоръката си с въпрос с отворен край, вие ще помогнете на членовете на вашия екип да открият решения, да станат самостоятелни и да придобият увереност.

Как да станете най-добрият лидер

Примки за обратна връзка: Моят ментор ми каза, че всичко, което искам, е от другата страна на неудобния разговор. Въпреки че е по-лесно да избягвате неудобни разговори, избягването също ви пречи да получите това, което искате, и да изградите по-здрави взаимоотношения. Провеждайте срещи 1 към 1 с членовете на вашия екип и предоставяйте конструктивна обратна връзка с конкретни примери. Винаги затваряйте цикъла за това как обратната връзка е придвижила екипа напред.

Приоритетизиране на благосъстоянието: Като мениджър ще се сблъскате с балансирането на собственото си работно натоварване с нуждите на вашия екип и организация. За да избегнете претоварване, научете как да управлявате времето си, като се фокусирате върху правилното нещо в точното време. Въпреки че е постоянен акт на балансиране, това означава безмилостно елиминиране на ниски приоритети, разсейване и многозадачност. Управлявайте енергията си, като следвате здравословен дневен режим, който работи за вас.

Когато влезете в тази роля, допускането на грешки е неизбежно. Заменете очакванията си за съвършенство с нагласа за непрекъснато учене. Да станете страхотен мениджър включва развиване на нови нагласи, умения и набори от инструменти, за да дадете възможност на вашия екип и да отключи най-големия си потенциал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com