ПРАВИЛНИТЕ отговори на интервю за работа

16566
ПРАВИЛНИТЕ отговори на интервю за работа
Снимка: iStock/Guliver

Дори за опитните професионалисти интервюто може да бъде плашещ процес. Важно е да разберете обаче, защо ви задават въпросите, които ви задават и как да отговорите на всеки един от тях!

1. "Защо искате да работите тук?"

Най-трудната част от отговора на този въпрос е да потиснете желанието си да хванете интервюиращия за раменете и да изкрещите: "Защото ми трябват пари, за да живея, защо иначе!" Трябва да плащаме наем, сметки и заеми, които са надвиснали над нас, защо иначе бихме искали да работим тук? Но не това се пита. Всъщност този въпрос е покана да опишете защо смятате, че сте подходящи за компанията. Той не е "какво се надявате да спечелите от нас?", а по-скоро "какво искате да правите с нас?". Тук трябва да покажете, че сте подходящ кандидат, че цените същите неща, които те ценят. Не е необходимо да запомняте наизуст мисията на компанията, а да я разбирате добре.

Лесен трик, с който ще блеснете на интервю за работа

2. "Кой е вашия недостатък?"

Сега може да си мислите, че вече сте подготвени за този въпрос. Просто казвате най-добрите си умения, когато става въпрос за силните ви страни, и срамежливо подхвърляте очевиден позитив, когато ви попитат за слабата ви страна, нали? Грешка. Колкото и добронамерена да е тази тактика, тя е болезнено остарял и вреден съвет. Не обиждайте интелигентността на работодателя, като му натрапвате някакъв клиширан отговор, който той е чувал стотици пъти преди това. "Най-голямата ми слабост е, че съм перфекционист", "Аз съм работохолик", "Обръщам прекалено много внимание на детайлите" - нито едно от тези твърдения не ви прави услуга.

3. Не се отклонявайте и в другата посока.

Макар и да е по-рядко срещано, има хора, които са твърде честни в подробното описание на своите недостатъци. Те ще признаят за проблеми с точността, огромни пропуски в знанията си, склонност да правят дълги почивки и т.н. Дайте на работодателя честен отговор и веднага преминете към това какви стъпки предприемате, за да го решите. 

НИКОГА не казвайте тези неща по време на интервю за работа

4. "Кое беше най-лошото нещо в последната ви работа?"

Подобно на въпроса "коя е най-голямата ви слабост", този въпрос (и неговите вариации) са "въпроси-капани", предназначени да ви накарат да се подхлъзнете и да се извадите от играта. Може да се изкушавате да разкажете за идиотския си шеф, мързеливите си, некомпетентни колеги, неблагодарните си клиенти, невъзможните срокове и за това, че в офиса мирише на мляко с изтекъл срок на годност. Не се заблуждавайте, ако направите това, може и да станете, и да си тръгнете, защото няма да ви наемат. Разберете, че интервюиращият не се интересува от последната ви работа или шеф. Той ви проверява дали ще направите фаталната грешка да кажете нещо негативно. Ако говорите за последното си работно място, има вероятност да говорите и за това. Без значение колко много тази адска работа може да го заслужава, не се поддавайте. 

Как да се представим добре на интервю за работа?

5. "Къде се виждате след пет години?"

Когато работодателите ви питат къде виждате себе си, те се опитват да определят дали ще бъдете надеждна дългосрочна инвестиция или ако имаше друг вариант въпроса – „След пет години все още ли ще работите за нас?“ Вероятно ще кажете - "Виждам се да управлявам собствен бизнес" (или нещо подобно), което всъщност означава само "планирам да ви напусна и може би дори да стана конкуренция". Други хора пък отиват в другата крайност и казват, че нямат представа къде се виждат след пет години. Колкото и вярно да е това, единственото, което казват, е, че или са фундаментално ненадеждни, или са неконцентрирани. Обяснете конкретно и кратко начините, по които възнамерявате да израснете като професионалист през следващото половин десетилетие - какви умения ще придобиете, какви способности ще развиете.

5 негласни правила за интервю за работа относно това как трябва да сте облечени

6. "Дайте ми пример за момент, в който сте..."

Разбира се, това не е толкова въпрос, колкото подкана, но няма интервю, на което да не ви помолят да дадете пример как сте се справили с труден клиент, как сте разрешили конфликт с колега или как сте организирали натоварен ден. За работодателите е важно да посочите какво бихте направили. Можете ли да покажете добра преценка, когато възникне проблем? Можете ли да се държите спокойно и уверено? Можете ли да държите сметка за интересите на работодателя, като същевременно решавате проблема бързо и ефективно? Това са нещата, които интервюиращият всъщност се опитва да провери.

7. "Защо да ви одобрим?"

Когато работодателят ви пита защо трябва да ви наеме, той ви отправя покана да разкажете за това, което ви отличава от тълпата. Можете да се представите като оптимист, способен да се бори упорито, независимо колко трудна е работата. Можете да изберете безкомпромисен подход, като кажете на работодателя, че той се нуждае от човек, който винаги мисли за крайния резултат на компанията. Можете дори да използвате липсата на опит като предимство, като кажете на работодателя, че ще се научите да вършите работата точно според неговите изисквания. 

НЕ казвайте тези 10 неща на интервю за работа, ще ви провалят

Не е достатъчно просто да отговорите на тези въпроси, трябва да го направите с решителност, уравновесеност и непоколебима увереност. Независимо от това къде се намирате в процеса на наемане на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно