Претоплянето на тези храни в микровълнова фурна е вредно

24144
Претоплянето на тези храни в микровълнова фурна е вредно
Снимка: iStock/Guliver

Готвенето на някои храни в микровълнова фурна предизвиква опасения за потенциални вредни последици както за хранителната стойност, така и за безопасността на храната. Въпреки че микровълновите фурни са удобен и спестяващ време кухненски уред, има някои съображения, които трябва да се имат предвид.

Едно от основните опасения, свързани с микровълновата печка, е потенциалната загуба на хранителни вещества в храната. Микровълновите печки нагряват храната, като излъчват електромагнитни вълни, които карат водните молекули да вибрират, генерирайки топлина. Това бързо нагряване може да доведе до разграждане на витамините и минералите, които са чувствителни към топлина, като витамин С и витамините от група В. Колкото по-дълго храната е изложена на микровълни, толкова по-голяма е загубата на хранителни вещества. Това може да бъде особено опасно при претопляне на зеленчуци или плодове, тъй като те могат да загубят значителна част от хранителното си съдържание.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Освен това микровълновата печка на храни в определени съдове може да представлява риск за здравето. Много пластмасови контейнери или опаковки могат да отделят вредни химикали, когато са изложени на висока температура, и да попаднат в храната. За да избегнете този проблем, е важно да използвате безопасни за микровълнова фурна контейнери, които са обозначени като такива. Освен това използването на материали, които не са безопасни за микровълнова фурна, като алуминиево фолио или метал, може да предизвика искри и дори да предизвика пожар в екстремни случаи, което представлява значителна опасност за безопасността.

Готвенето или претоплянето на храни с високо съдържание на вода, като супи или задушени ястия, може да бъде по-успешно в микровълнова фурна. Храните с хрупкава или крехка текстура, като например пържените продукти или печените изделия, обаче могат да станат мокри и да загубят желаната си консистенция. Микровълновите печки нагряват предимно водните молекули в храната, което може да доведе до неравномерно готвене и липса на кафяво или хрупкаво покритие, каквито предлагат традиционните методи за готвене.

Въпреки че микровълновите фурни са удобен вариант за бързо загряване или приготвяне на определени храни, има и потенциални недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Загубата на хранителна стойност поради бързия процес на нагряване и потенциалните рискове, свързани с използването на неподходящи съдове или материали, подчертават значението на предпазливостта при използването на микровълнови печки в кухнята. За да се намалят тези опасения, е препоръчително да се избират методи за готвене, които по-добре запазват хранителните вещества в храните, като например готвене на пара или използване на конвенционални фурни, и винаги да се спазват препоръките на производителя за безопасна употреба на микровълнова фурна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com