Причина за алкохолизма били големите чаши

2487
Причина за алкохолизма били големите чаши
Снимка: iStock/Guliver

Учените от Кеймбриджкия университет са изяснили, че чашите с голям размер могат да подтикнат хората да пият повече алкохол. Причина за това може да е илюзията, че количеството на спиртната напитка е по-малко, отколкото е в действителност. Резултатите от изследването са публикувани в изданието BMC Public Health.

Обзор на научни изследвания, извършен от международната организация Cochrane Collaboration, е установил, че размерът и обемът на съдовете увеличава употребата на хранителни продукти и безалкохолни напитки. Но подобен ефект не е бил демонстриран за алкохола.

Преяждането лекува алкохолизъм

Консумацията на големи количества храна в кратък период от време може да ви спаси от други по-сериозни зависимости като алкохолизъм и...

За да установят дали размерът на чашата влияе на количеството изпит алкохол, учените са провели изследване в магазина за алкохол The Pint Shop в Кеймбридж.

Магазинът продава вино в чаши със стандартен обем от 300 мл. Една порция от напитката е 125 или 175 мл. В продължение на 16 седмици собствениците на заведението променяли размера на чашите веднъж на две седмици, като редували малък обем (250 мл), стандартен и голям (370 мл). Обемът на самото вино в чашата оставал предишният.

Изследователите открили, че ежедневният обем на купеното вино бил с около 9,4% по-висок, когато алкохолът се продавал в големи чаши, отколкото когато се продавал в стандартни. При това количеството на продаван алкохол в малки чаши не се отличавало от това, което се продавало в стандартния обем.

Обяснението на учените е, че големият размер на съдовете изменя визуалното възприятие на количеството, карайки хората да си мислят, че пият по-малко от обичайното.

Ваксина срещу алкохолизъм ще предизвиква мигновен махмурлук

Алкохолната зависимост е тежко заболяване, чието лечение е много трудно. Учени от Чили твърдят, че са създали препарат, с действието на...

Употребата на алкохол е един от основните рискови фактори за развитие на такива заболявания като диабет от втори тип, рак и нарушение на функциите на черния дроб.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com