Причини за запушване на канализацията: Ето за какво да внимавате всеки ден

1100
Причини за запушване на канализацията: Ето за какво да внимавате всеки ден
Снимка: iStock

Справянето със запушен отводнителен канал е една от най-често срещаните битови неприятности, а разбирането на основните причини може да помогне за предотвратяването на подобни неудобства. Независимо дали става въпрос за кухненската мивка, банята или пералното помещение, запушването може да наруши ежедневието и да доведе до скъпи ремонти, ако се остави без внимание.

Ето разбивка на основните виновници за запушването на канализацията и какво можете да направите, за да ги намалите.

Хранителни отпадъци: В кухнята хранителни частици, мазнини и масла често попадат в канализацията, като постепенно се натрупват и образуват запушвания. За да предотвратите това, избягвайте да изхвърляте остатъците от храна в мивката. Вместо това използвайте цедка за улавяне на твърдите частици и ги изхвърляйте правилно в кошчето за боклук.

Ето как най-лесно да отпушим канала в банята

Космите и сапунените остатъци: Отводнителните тръби в банята са особено податливи на запушвания, причинени от косми и сапунени остатъци. С течение на времето тези вещества се комбинират и създават упорити препятствия. Монтирането на капак за канализацията може да помогне за улавянето на косата, а редовното почистване със смес от гореща вода и оцет може да разтвори натрупаните сапунени мърсотии.

Чужди предмети: Детски играчки, бижута и други дребни предмети са известни с това, че случайно попадат в канализацията и водят до запушване. Внимавайте какво се изхвърля в канализацията и дръжте дребните предмети на недостъпно място, за да предотвратите запушването им.

Корени на дървета: При външната канализация инвазивните корени на дърветата могат да проникнат в тръбите в търсене на влага и хранителни вещества и да причинят значителни запушвания. Редовното инспектиране и поддържане на дренажната система може да помогне за ранното идентифициране на проникването на корени и да предотврати скъпоструващи щети.

Тоалетна хартия и хигиенни продукти: Изплакването на прекомерно количество тоалетна хартия или неплакнещи се предмети като кърпички и хигиенни продукти може да доведе до запушване на тоалетната канализация. Използвайте пестеливо тоалетна хартия и изхвърляйте хигиенните продукти в предназначените за целта контейнери, вместо да ги пускате в тоалетната.

5 хитри начина да отпушите безнадеждно запушен канал

Минерални отлагания: Твърдата вода може да остави минерални отлагания в тръбите, които постепенно да стеснят канала и да затруднят водния поток. Помислете за инсталиране на омекотител за вода, за да намалите минералните натрупвания и да удължите живота на водопроводната си система.

Неправилна инсталация или остарели тръби: Неправилно инсталираните или остаряващи тръби са по-предразположени към корозия, течове и запушвания. Ако забележите повтарящи се проблеми с канализацията, това може да е знак за скрити проблеми с водопроводната инфраструктура. Консултацията с професионален водопроводчик може да помогне за диагностициране и отстраняване на основната причина за проблема.

Редовната поддръжка и бдителността са от ключово значение за предотвратяване на запушването на канализацията. Прилагането на прости навици, като например използването на капаци за канализация, правилното изхвърляне на отпадъци и планирането на рутинни проверки, може да допринесе за поддържането на канализацията чиста и безпроблемно функционираща. Като останете проактивни, можете да избегнете разочарованието и неудобството да се справяте със запушени канали в ежедневието си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com