Притеснителните състояния на езика, които издават за евентуален проблем

12908
Притеснителните състояния на езика, които издават за евентуален проблем
Снимка: iStock/Guliver

Всекидневното миене на зъби завършва винаги с почистване на езика. Той и вътрешната част на бузите са места, на които се задържат и развиват най-много вредни за организма бактерии. Езикът, също както кожата, ноктите и косата може да издаде наличието на здравословни проблеми. Нека в тази статия са изброим честите неразположения и лоши състояния на езика.

Погледнете езика си и разберете дали ви липсва важен минерал

Отоци или мехурчета под и около езика

Това явление може да подскаже, че имате запушена слюноотделячна жлеза. Блокирането на каналчетата в нея води до задържане на слюнката, след което се натрупва с времето и се образуват подутини, които са болезнени. В такъв случай трябва да се обърнете към доктор – специалист, който да отстрани проблема ви с лека хирургична намеса.

Рани по езика с ореол около тях

Езикът ви показва, ако страдате от определени заболявания!

Състоянието на езика ви е абсолютен индикатор за вашето цялостно здравословно състояние. Той е огледало на организма и показва когато и...

Ако имаме здрав език, той на външен вид обикновено е с розов цвят и гладка повърхност, без рани, пудатини и т.н. Ако случайно забележите разни петна или червени оттенъци по езища си, и те имат кръг около себе си, по-добре се консултирайте с доктор. Може да е знак и за развитието на гъбична инфекция или рак на устната кухина, така че не пренебрегвайте проблема.

Плътен, удебелен и червен език

Добре е да следите начина си на хранене, особено ако сте решили да бъдете веган или вегетарианец. Недостигът на важният витамин В12 се показва първо върху нашия език. Този витамин е отговорен за създаване на здрави червени кръвни телца. За да избегнете  дефицит на витамини от група В,  може да се стараете редовно да консумирате мляко, риба, яйца, ядки и други. Ако сте вегетарианец, може да вземате хранителни добавки, съдържащи тези витамини. Недостигът на витамин В определено се оказва основна причина и за появата на анемия.

Тъмен до леко черен цвят на  езика

Трябва да сте наясно кога последно сте приемали антибиотик, защото това може да увеличи растежа на вредни бактерии в устната кухина. След това езикът променя цвета си до тъмно и леко черен цвят. Затова е добре по време на приема на антибиотици да приемете  и пробиотици. Също така трябва да се научите да почиствате езика си внимателно, при миене на зъбите и да си закупите такава четка, която има силно назъбена гумена задна страна на главата именно за тази цел.

Цветът на езика разкрива здравословното ви състояние

Езикът ви може да ви каже много за вашето здраве. Здравият език обикновено е розов с тънка белезникава обвивка. По повърхността не тряб...

Подут език

Ако езикът ви е подут без съществена причина, може би това е предизвикано от някаква алергична реакция, към нещо за което не знаете че имате такава.  Реално процеса на самото подуване се случва в областта на дихателните пътища и лигавицата на устната кухина. Това избутва езика напред и той изглежда подут. В такъв случай е добре да се консултирате с лекар и да си направите алергенен тест.

Защо е важно да си четкаме езика, когато си мием зъбите?!

Сух език

Сухотата в устата подсказва за ксеростомия. Това повлиява на баланса на бактериите в устата и недостатъчно слюноотделяне, което може да причини проблем с венците и образуването на кариеси. За да намалите това, е добре да приемате много течности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com