Продават на търг популярен слоган от Втората световна война

1963
Продават на търг популярен слоган от Втората световна война

Аукционна къща Manning Fine Art ще предложи на търг в Лондон оригинален постер „Keep calm and carry on“ от 1939 г. с първоначална цена 21 000 паунда, предаде БГНЕС.

Британското военно мото „Keep calm and carry on“ („Запазете спокойствие и продължавайте“) стана изключително популярно през последните години и може да бъде видяно върху най-различни сувенири като чаши, възглавнички и тениски. През 2011 г. английска компания регистрира слогана като запазена марка в Европа и САЩ, след като не успява да го направи във Великобритания. Патентът е отхвърлен защото думите са твърде често използвани. Фразата предизвика и много пародии, но оригиналните копия на плаката, издаден от английското правителство преди Втората световна война, са изключителна рядкост. Дори британският веонен музей не притежава оригинал.

Продават на търг чорапи на Хитлер

Чорапи и вратовръзки на Хитлер ще бъдат продадени на търг в Мюнхен на 18 юни. Търгът се организира от аукционната къща Hermann Histori...

Трудността да бъде намерен оригинален плакат произлиза от това, че той никога не е бил предназначен за разпространение освен ако германските въздушни нападения срещу Великобритания не застрашат инфраструктурни обекти или не започне инвазия в страната, което така и не се случва.

Плакатът е проектиран в британското министерство на информацията през лятото на 1939 г. и представлява съобщение от краля към поданиците, което трябва да успокои обществото и предотврати масова паника. Дизайнът е завършен на 6 юли и е добрен през август от министъра на вътрешните работи. Лозунгите трябвало да бъдат разпространени в рамките на 24 часа след обявяването на война на териоторията на страната. Една година по-късно след като Великобритания устоява на натиска на германците почти всички плакати са изпратени за рециклиране поради недостиг на суровини като целуолозата.

Оцелелият плакат, който ще бъде предложен на търг, е открит преди 16 години на дъното на кутия със стари книги, принадлежаща на Стюарт Манли, собственик на книжарница в Алнуик, Нортъмбърланд. Манли и съпругата му го рамкирали и закачили зад касата в магазина. След голям интерес от клиенти те направили няколко репродукции и ги разпродали. Оттогава плаката става международно разпознаваем и широко свързван с вярата за британския стоицизъм и спокойствие. Първият тираж на оригинала е в почти 2 500 000 копия, но до 2012 г. се смяташе, че са запазени само 2 броя. По-късно в предаване на BBC за издирване на антики се появиха още 20 копия.

Всъщност дизайнът „Keep calm“ е бил най-малко популярният по време на отпечатването си заедно в една серия от още два плаката, всеки от които е „оглавен“ от кралската корона, като символ на държавността. Другите агитират „Вашият кураж, вашата радост, вашите способности ще ни донесат победата.“ и „Свободата е в опасност. Защитете я с цялата си мощ.“ Ключовите думи „вашият кураж“ били предложени от служител в министерството чийто инициали А. П. Уотърфийлд са запазени. Той смятал, че това е най-ефективният начин да изведе най-добрите качества у всеки и да предизвика офанзивно настоение. Когато плакатите били разпространени в страната, обаче хората ги приели по-скоро за покровителствени и дори обидни. Това е и една от причините най-известния днес плакат от серията, да не бъде разпространен мосаво след създаването си.

Продадоха на търг къща на Ринго Стар

Къщата, в която барабанистът на „Бийтълс“ Ринго Стар е израснал, се продаде на търг за сумата от 70 000 паунда (99 000 дола...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com