Противоположностите се привличат? Помислете пак!

7117
Противоположностите се привличат? Помислете пак!
Снимка: iStock/Guliver

Психолози са развенчали разпространения мит, че противоположностите се привличат. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Personality and Social Pschology, съобщава The Guardian.

Учените отбелязват, че хората обикновено не встъпват в приятелски или романтични отношения, ако нямат общи ценности, системи от възгледи и предразсъдъци. В случай че партньорите имат сходен мироглед, те – обратно, стремят се към интензивно взаимодействие.

Всички отношения се развиват по четири сценария

Изследователи от университета на Илинойс са установили четири различни типа на романтичните отношения и са изяснили кои от тях впоследс...

В изследването на психолозите са взели участие 1500 случайни двойки, сред които имало участници в романтични отношения, приятели и делови партньори. С респондентите били проведени два експеримента.

В първия участниците попълвали анкети, в които ги питали за системата от ценности, предразсъдъците и личните качества. При сравняването на степента на партньорската близост на респондентите и техните системи от възгледи учените установили наблюдаема връзка.

Във втория експеримент участниците били разделени на случайни двойки и изследователите наблюдавали как се изменя системата от възгледи на всеки от партньорите преди и след запознанството. Хората почти не променили своите гледни точки по ключови въпроси и получавали удоволствие от общуването с тези, които споделяли тяхната гледна точка.

Според учените резултатите от наблюденията може да се обяснят с желанието на респондентите да създадат комфортни за себе си условия и нежеланието за промени в случай на възникване на спорни ситуации.

Жестоки истини за отношенията, с които трябва да се примирите

Колкото и да ни се иска всичко да е мед и рози във връзката ни, това няма как да се случи. Истината е, че няма перфектни хора, както и ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com