Рецепта за уникално вкусен тиквен пай с хелоуинска декорация

5733
Рецепта за уникално вкусен тиквен пай с хелоуинска декорация
Снимка: Actualno.com

Празникът, който радва мъничките с костюми и весели лакомства наближава, а именно на 31 октомври в неделя. Въпреки че не е типично българска традиция, много семейства празнуват по своему като пекат сладкиши и е шанс за децата да се намажат с боички и облекат в костюми на любими герои. Ако чакате гости, предлагаме ви този уникално лесен тиквен пай, който аз и моята дъщеря, декорирахме за Хелоин (*чудесна идея е и да включите децата като помагачи и дегустатори):

За плънката:

Около 220-240 г пресято пшенично брашно

120 г масло на кубчета

1 яйце

3-4 с.л. газирана вода

За крема:

Около 1 кг обелена и нарязана тиква

1 подсладено кондензирано мляко

1 яйце

подправки - канела, индийско орехче и ванилия (по 1 щипка)

Приготвяне:

1. За масленото тесто е важно да помните, че не бива да прекалявате с брашното от начало, даже и да ви се струва малко, защото винаги може да добавите, но веднъж завишено, особено при маслено тесто е доста вероятно да бъде вече негодно за употреба.

Пресейте два пъти брашното си и го сложете в голяма купа за месене. Нарежете маслото, докато е студено на малки кубчета и добавете към брашното.

Разбийте 1 яйце в купичка, колкото да се смесят жълтък и белтък, и добавете в купата с брашно и масло. Започнете да смесвате. Първо ще се получат трохи, което е искан ефект, защото масленото тесто е много ронливо. Месете до получаване на мека топка, която леко остава мазни ръцете ви. Ще усетите как това тесто се разтила с лекота. Ако ви се струва прекалено мазно, добавяйте по малко брашно, но и запомнете, че за разточването също ще използвате брашно. Оформете топка.

Увийте във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник (не фризер) за поне 30 минути. През това време подгответе плънката си.

2. Можете да сварите или изпечете тиквата си, аз лично изпекох тази, която имах с малко кафява захар отгоре.

Пюрирайте с пасатор тиквата и сложете в купа.

Подсладено кондензирано мляко се намира във всеки хранителен магазин, обикновено около други сметани за разбиване. Аз лично съм доволна от тези, които се намират в руските магазини, като там има и с карамелен аромат, които за тази рецепта ще бъдат идеални също.

Добавете подсладеното мляко към тиквата и чукнете 1 яйце. Щипка канела, ванилия и индийско орехче са чудесно допълнение за ароматна плънка.

Разбийте всичко с пасатор на първа степен и внимавайте да не се втечни прекалено.

3. Вземете падаща форма с ринг (за мен това е най-лесният съд за пай) и намазнете добре стените и дъното.

Разточете си тестото, предварително поръсено с малко брашно, на голям кръг и положете върху намаслената форма. Оформете краищата добре, така че да получите легло от тесто с форма на "пай".

4. В предварително загрята на 180 градуса фурна трябва да запечете предварително само масленото тесто, като за целта, след като сте го разточили и положили във формата си, надупчето го с вилица на няколко места и сложете хартия за печене отгоре. Върху хартията с печене се поставят бобени зърна (около 1 чаша), така че да покрие масленото тесто. Целта тук е да се запече основата предварително, защото има риск да остане сурова, ако се сложи плънката директно. Надупчва се с вилица и се поставя боб, защото при печенето се раздува и деформира, а идеята е да остане максимално по същия начин, както сте го подредили във формата. Печете за 10 минути и изваждате хартията с боб.

5. Върху запеченето ви тесто, залейте тиквената смес и съвсем леко чукнете формата в плота, за да излязат възможни балончета. Печете пая още около 40 минути, като следите процеса. Нормално е тиквената смес да се понадуе във фурната, а като спадне до първоначалното си състояние, обичайно паят е готов. Ако видите, че коричката на масленото тесто е златно кафява, то е време да извадите пая.

6. Оставете го на стайна температура да се охлади напълно. Може да го сервирате така или с топка сладолед.

7. Ако искате да го направите за Хелоуин, предлагаме ви да разтопите 100 грама кувертюр бял шоколад на водна баня (такъв кувертюр се намира в големите хранителни магазини) и напълните в пош. Тук няма да стане да отрежете връх на пликче, защото кувертюрът ще е горещ и ще разтопи пликчето. Еднократен пош може да намерите във всеки магазин по левче. Нарисувайте паяжинка, а за декорация, може да използвате и готови маршмелоус, както ние направихме с дъщеря ми.

Този пай със сигурност ще смае всички!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com