Резберете кога ви лъжат със SMS-и

12530
Резберете кога ви лъжат със SMS-и
Снимка: Getty Images / Guliver

Точката в края на SMS-а прави впечатление на неискреност у получателя – той не вярва на думите на подателя.

До този извод са стигнали психолози от университета на Бингамптън (САЩ) в резултат на експеримент. Резултатите от изследването са представени в сп. Computers in Human Behavior.

Изпратили сме близо 15 млн. SMS-а по Нова година

Над 5 милиона SMS-а са изпратили клиентите на "М-тел" за Нова година до близки и приятели. Кратките съобщения са регистрирани в перио...

Селия Клин и колегите ѝ събрали 126 студенти, на които дали да прочетат диалози от две реплики (във вид на SMS-и и на ръкописни текстове). Съобщението на подателя представлявало покана, оформена като въпрос, например "Дейв ми даде един билет в повече. Искаш ли да дойдеш?". Отговорът се състоял от една дума, изразяваща съгласие ("Окей", "Естествено", "Аха"). Отговорите били представени в два варианта – със и без точка накрая (тоест без препинателен знак).

Всички участници в експеримента оценили съобщенията с точка като по-неискрени. Във възприятието на написаните ръчно текстове липсата или наличието на точка не влияело на мнението на оценяващите.

"Размяната на SMS-и е лишена от много невербални сигнали, които се използват при лично общуване. По време на разговор хората предават информация за собствените си емоции с очи, изражение на лицето, интонация и т.н. SMS кореспонденцията е лишена от такива механизми. Ясно е, че в тази ситуация хората трябва да се досещат за настроението на събеседника по емотиконите, съзнателно допуснатите ортографични грешка и препинателните знаци", отбелязва Клин.

В рамките на друг проект Клин е открила, че съобщението, което завършва с възклицателен знак, се възприема не като по-изкуствено, а напротив – като по-искрено.

SMS измами - мамят хора с призиви за помощ и с интервю за работа

Нови SMS измами. „Имам нещо важно да ти кажа, обади ми се веднага” – това текстово съобщение е получено от цяла фирма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com