С тези простички домашни средства ще изгоним мравките завинаги

36858
С тези простички домашни средства ще изгоним мравките завинаги
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на по-топлите пролетни дни се увеличава рискът от проникване на мравки в нашите къщи и апартаменти. И въпреки че те са изключително полезни за екосистемата, могат да бъдат истинска напаст между нашите четири стени. Затова си струва да знаете няколко доказани начина да се отървете от тези насекоми.

В света съществуват 16 000 вида мравки, но учените смятат, че броят им може да достигне до 20 000 различни разновидности на тези насекоми. 

Мравките оказват немалък ефект върху функционирането на екосистемата и поддържането на равновесието в природата.  В едно мравчено гнездо могат да живеят половин милион от тези малки твари, но най-важната мравка в цялата колония е, разбира се, царицата. 

Нейната продължителност на живот може да достигне 30 години, а целта на живота ѝ е да снася яйца. Някои царици могат да снасят по 300 яйца на ден. Интересно - мравките-работнички могат да пренасят всякакви неща, които са няколко пъти повече от телесното им тегло.

Защо мравките влизат в домовете ни? 

Мравките се появяват в къщи и апартаменти в търсене на подходящи условия за подслон и развитие на ларвите, но те са изкушени и от възможността за лесно набавяне на храна. Най-често те могат да бъдат наблюдавани в кухнята, където претърсват отворените съдове за храна и кофите за боклук. Хранят се предимно със захари и протеини, но не пренебрегват и друга храна като остатъци от месни продукти и мазнина.
Изключително трудно е да се забележи моментът, в който тези неканени гости прекрачват прага на дома ни. За целта те използват най-малките пролуки във вратите и прозорците и по този начин могат да се скитат из различни стаи и дори апартаменти.

Най-трудната за унищожаване разновидност са фараоновите мравки, тъй като те се появяват в апартаментите ни, за да създадат там гнезда и благодарение на присъствието на царицата да се размножават там. 
Също толкова упорити са и строителните мравки, които се характеризират с образуването на много големи колонии и с активността си предимно през нощта.

Мравките обикновено се придвижват от точка А до точка Б по един и същ маршрут, следвайки следите от феромони, които оставят там, така че си струва да се разгледа маршрутът на постоянните им миграции от гнездото до източника на храна.

Мравки в градината – ползи и вреди

Домашни средства за защита от мравки

Можем да прогоним мравките от домовете си с прости и достъпни средства от ежедневието. Важно е обаче да помним, че в зависимост от това с какъв вид и колко на брой мравки си имаме работа, невинаги ще излезем победители от тази схватка. Тогава ни остава възможността да прибегнем до специализирани химикали или да използваме услугите на фирми за унищожаване на насекоми.

Сол

Това е може би най-лесният начин да кажете "сбогом" на мравките. Нашето оръжие в този случай е обикновената готварска сол, благодарение на която няма да убием мравките, но ще ги обезкуражим да продължат да обитават четирите ни стени.

Достатъчно е да поръсите солта по маршрута, по който мравките най-често се придвижват по пода или по мебелите. Ако успеем да открием местоположението на колонията (не е задължително такава колония да е установена в дома ви), също трябва да я поръсвам обилно със сол. Мравките трябва да изчезнат от дома в рамките на няколко дни.

Сода за хляб

Тя действа на подобен принцип като солта и почти толкова добре трябва да я прилагаме на местата, където се разхождат насекоми. 
Добре е също така да поръсим сода за хляб във всички видове пукнатини и цепнатини, където мравките могат да влязат в помещението отвън.

Край на мравките в градината с тези лесни трикове

Оцет

Това е още един продукт, който вероятно имаме в кухнята си. Заради специфичната си миризма той има отблъскващ ефект върху мравките. 
Смесете оцет с вода в съотношение 1:1 и изсипете тази смес в бутилка с пулверизатор. Нанесете съдържанието върху местата, където най-често се срещат нежеланите мравки.
Добра идея е също така да накиснете кухненска хартия в оцет и вода и да я разстелете до балконската врата и на перваза на прозореца.

Лакомство за мравките

Ако всички предишни методи са се провалили и все още не можете да се справите с колонията мравки в собствения си дом, трябва да им сервирате любимото им ястие. На мястото, където виждате мравките, поставете примамка, по-точно примамка с отрова - това може да е малко количество мед или захар. Смесете примамката със специален препарат за мравки, който можете да получите в магазините за борба с насекоми.
Можете също така да посегнете към боракс или натриева сол. Този естествен детергент се използва за почистване на най-различни неща, но е и смъртоносна отрова за мравките. 

Смесете две чаени лъжички мед или захар с две чаени лъжички натриева сол и добавете малко вода. Разбъркайте всичко добре и нанесете цялото нещо на местата, където се появяват мравки.

Насекомите ще изядат отровата и ще отнесат част от нея в гнездото на царицата. Когато царицата консумира отровния мед или захар, колонията ще спре да се възпроизвежда. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com