Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сбогом на умората: Как да възстановим силата си?

21 декември 2021, 16:15 часа

Да се ​​чувстваш добре, не е състояние, а действие. Звучи добре, но всъщност не е толкова просто. Как да се справим с постоянната умора и какъв е начинът за действие, за да се върнем към активен живот?

За всичко са виновни стресът и общото състояние на организма. При умора, липса на хранителни вещества, които играят ролята на гориво, и пренапрежение, тялото започва да „бие“ алармата и да дава сигнали. Понякога хората стават възбудени и раздразнителни.

Очевидният стрес се показва от повтарящи се действия, като навиване на косата около пръста, дърпане на къдрици, люлеене с крак или гризане на нокти. Също така очевиден фактор е неправилното функциониране на тялото: драскотината се лекува по-дълго от обикновеното, главоболие, болки в ставите, чести настинки. Всичко това са индикации за физически признаци на стрес.

Много е лесно да претоварите тялото си - просто редовна липса на сън, лош режим и небалансирана диета

Освен това хроничните заболявания, липсата на физическа активност или прекомерно интензивните упражнения само „наливат масло в огъня“, а черешката е стресът в работата или в личния ви живот.

Кои са застрашени най-много - хората, чиято професия е свързана с комуникация и голям брой хора, например обслужващи работници, учители, лекари, психолози, са по-склонни към умора.

В психологията се откроява един термин „синдромът на спасителя“ - колкото повече човек се опитва да помогне на всички, жертвайки личните граници и интереси, толкова по-голяма е вероятността от разочарование.

Баланс във всичко

Разбира се, има вътрешни процеси, които влияят на умората, и честото боледуване.

Енергията и тонусът на жените най-вече зависят от хормоналните нива и работата на нервната система. Всеки стрес е сериозно предизвикателство за тялото, но най-лошото е, че може да „заседне“ в него. Самият стрес е естествен процес, докато не стане хроничен. В резултат на това се провокират неприятни последици, включително промени в репродуктивната функция на организма.

Как да възстановим силата си - план за действие

1. Установете граници и ясно разделение на работното и личното пространство

Отделете време за себе си и организирайте свободното си време – нека това бъде ново хоби, посещение на театри, филми или изложби. Важно е да внесете движение в живота си, а не да се затваряте вкъщи, заобиколени от сериали и бързо хранене. По-добре е да забравите за последното като цяло. Животът не свършва с работа, той трябва да е изпълнен с различни впечатления, които трябва да организирате сами.

2. Наложете си режим за сън

Продължителността трябва да бъде най-малко 8 часа, по-добре е да си лягате винаги по едно и също време, както и да се събуждате - тогава се нормализират циркадните ритми, които влияят на здравословното състояние и настроението. Правете паузи, почивайте, редувайте дейности и не забравяйте за предписаната ваканция.

3. Опитайте се да се храните здравословно и да спортувате

Първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че се храните балансирано и че тялото ви получава достатъчно витамини и калории, за да функционира правилно. Диетите могат да повлияят на умората и благосъстоянието, така че ги отложете за по-добри времена. Калориите могат и трябва да се броят, но по-важното е стойността на консумираната храна и ползите за тялото. Добавете физическа активност – спортът или разходката могат да помогнат за производството на хормони на щастието, които са необходими за борба със стреса.

4. Приемайте витамини и фитоестрогени

Можете също да поддържате хормонален баланс и жизненост с помощта на допълнителен прием на комплексни витамини и фитоестрогени. Фитоестрогените са растителни вещества, получени от „женски билки” и растения, сходни по структура с човешките полови хормони – естрогените. Те се справят с неприятните симптоми на менопаузата, възстановяват хормоналния баланс, нормализират настроението и самочувствието, възстановяват енергията и сексуалността.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес