Ще познаете ли колко думи има в българския език?

56220
Ще познаете ли колко думи има в българския език?
Снимка: iStock/Guliver

“Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.“

Труден ли е българският език?

Да, езикът ни е “свещен” както казва Иван Вазов, но и много труден.
Според експерти, които подготвят дипломати в САЩ, езиците се разделят на 4 категории по трудност.
Най-трудните са в категория 4, включваща арабски, мандарин, японски, корейски. За тях са нужни минимум 88 седмици за научаване (година и половина).
Група 3 включва умерено трудните езици, сред които е и българският. Тук влизат още чешки, руски, хинди, тайски. Те се научават за около една година.

Българският език е индоевропейски език от групата на южнославянските езици. Официален език е в Република България и един от 24-те официални езика на Европейския съюз. Говори се от 10-12 милиона българи по света, от които 7 милиона са в България.

Българският книжовен език е сравнително млад. През Османското владичество името “българин” се чува рядко и българите се самоопределят просто като християни. Затова Иван Богоров издава в Лайпциг първия български вестник “Български орел” и призовава “Преди да направим България, трябва да направим българи”. 

Книжовният ни език се изгражда към края на 19 век въз основа на говорите на икономически развитите селища около Стара планина: Васил Априлов е от Габрово, д-р Петър Берон е от Котел, Иван Богоров е от Карлово, Петко Славейков е от Търново, а Вазов - от Сопот.
Лингвистите определят нашия език като плурицентричен - език, който има повече от една разновидност на книжовния език с различни норми. Съществуват още македонска норма, която също използва кирилица и банатска норма, която използва латиница.
От всички славянски езици българският език е най-ранният писмено документиран език.

Топ 10 на най-използваните чужди думи в българския език

Знаете ли колко думи има в българския език?

Това е въпрос, на който няма категоричен отговор. Многотомният Речник на българския език, който е най-големият и представителен тълковен речник, издаван някога, се състои от 15 тома (до буква Р включително) и включва общо 119 229 заглавни думи. Речникът представя максимално пълно лексикалното богатство на българския език от последните 150 години в неговото стилистично и функционално разнообразие: книжовна лексика, разговорна лексика, диалектна лексика, термини, остарели думи и др. Според Института за български език думите в родния ни език са общо около 200 000.

Езикът е непрекъснато променяща се система, затова точният брой думи никога не може да се определи. През 2021 г. е издаден “Речник на новите думи в българския език”. Според авторите на речника само за последните 20 години в нашия език са навлезли 2700 нови думи, а техният брой постоянно нараства. 

Знаете ли коя е най-дългата дума в българския език?

Колко думи използваме в ежедневието?

Според езиковеда проф. Мурдаров в българския език се наблюдава т.нар. “лексикална икономия”. Това означава, че броят на думите, които употребяваме в речта си, непрестанно намалява. Предполага се, че човек използва около 2000 думи в ежедневната си реч. В речта ни постоянно навлизат нови чужди думи. Голяма част от тях обогатяват речта ни, а други просто изместват традиционна български думи.

Както вече посочихме в езика ни са навлезли около 2700 нови думи. Специалистите от Института по български език към БАН подробно изучават всяка нова дума и промените в езика ни. През последните години се наблюдават две основни тенденции:
- навлизане на много чужди думи чрез технологиите, предимно от английски език
- стари и познати думи придобиват ново значение (“облак” вече се използва не в географски, а в компютърен смисъл, “сезон” е не само географско понятие, а и като сезон на сериал).

Учените от Института по български език отчитат и друга тенденция. Модерно е да се пише грамотно. Около 40 000 посещения на ден отчитат в сайт с търсачка за правопис. Авторката на сайта споделя любопитна подробност: най-често в сайта се търси как се пише “не знам” или “незнам”, слято или разделено. Самият факт, че хората се стремят да пишат грамотно, е обнадеждаващ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com