Ще познаете ли най-високия връх в Родопите

30839
Ще познаете ли най-високия връх в Родопите
Снимка: iStock

“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел."

Антон Дончев “Време разделно”

Родопите - най-гостоприемната планина в България

Родопите са най-зелената и най-живописна планина в България, свързана с легендите за митичния певец Орфей. Планината е известна с мекия средиземноморски климат, с топлите слънчеви дни и мека зима, със запазени фолклорни традиции, вкусна кухня и магията на каба гайдите. И не на последно място с гостоприемството и топлината на местните хора.
Родопите се нареждат на 7-мо място по височина сред българските планини. Преди Родопите са Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, Осоговска планина, Славянка. 

Тези върхове в Родопите не трябва да пропускате да посетите

Знаете ли кой е най-високият връх в Родопите?

Връх Голям Перелик

Родопският първенец е висок 2191 м. Същинският връх Голям Перелик попада в зоната на секретно военно поделение, затова достъпът до него е забранен. Може да се разходите само в подножието му, откъдето също ще имате възможност да се възхищавате на спиращи дъха гледки. При ясно време се виждат Рожен, Пирин, Рила, Стара планина, най-високия връх в Северна Гърция - Олимп.

Точно до Голям Перелик се намира връх Малък Перелик, който е по-нисък само с 45 м. Планинското било на най-високия връх е покрито с красиви иглолистни гори, сред които се намират просторни поляни. От главното било водят началото си четири от най-големите вододелни била в Западните Родопи. Переликският дял формира част от главното било, като разделя долините на река Чепеларска и река Въча от басейна на река Арда.

Районът около върха е привлекателен през всички сезони и е чудесно място за пешеходен, пещерен и ски туризъм. Връх Голям Перелик е включен в списъка на “Стоте национални туристически обекти”. Любопитен факт е, че на него е кръстен морски нос на остров Робърт в Антарктида - нос Перелик. 

Топ 5 на най-красивите градове в Родопите

Как да стигнем до връх Голям Перелик

От Смолян трябва да поемете по пътя за Стойките, Широка лъка и Девин. Ще пинете през прохода Превала. На върха на прохода вляво се отклонявате по тесен асфалтов път. Лесно ще го познаете по параклиса от дясната му страна.

От хижа “Перелик” може да стигнете до подножието на върха за около 40 минути. Хижа “Перелик” е разположена в Переликския масив в местността “Совата” пред обширна поляна, на 1960 м надморска височина. Построена е през 1936 г. от широколъшки туристи, по-късно е преустроена и ремонтирана. В района на хижата има отлични терени за ски, сноуборд, лов и туризъм. На около 35 минути се намира обширната поляна Чурика, която се разпростира на самото планинско било. Тук е изграден параклис “Св.св. Кирик и Юлита”. 

Забележителности до Голям Перелик

Наблизо се намира връх Широколъшки снежник (2188 м) - вторият най-висок връх в Родопите, известен още и като връх Орфей, както и пещерата Ледницанта с дължина 1419 м. Пещерата е много студена и е осеяна с образувания от лед, които не се топят и в най-горещите летни дни.
В подножието на Голям Перелик са селата Гела, Солища, Стикъл, Райков, Устово и Широка лъка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com