Спасете очите си: Ето какво трябва да е разстоянието за гледане на телевизор

18801
Спасете очите си: Ето какво трябва да е разстоянието за гледане на телевизор
Снимка: iStock

Възприятието на картината и комфортът при гледане на телевизия зависят не само от размера на екрана и неговата разделителна способност, но и от разстоянието, на което се намирате. Ето защо, преди да купите нов телевизор, трябва да измерите разстоянието от мястото, където планирате да го поставите, до дивана, седнал, на който ще гледате телевизия.

Подходящ диагонал

Днес закупуването на подходящ модел, като се вземат предвид характеристиките на помещението и интериора, не е проблем: пазарът предлага голям брой телевизори с различни размери от 20 до 98 инча. Оптималното разстояние между телевизора и дивана се счита за 2-3 диагонала.

Как да не разваляте зрението си, когато четете в леглото

Има общ принцип: колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-голям е диагоналът. За да разберете по-точно какъв диагонал трябва да има телевизорът, измерете разстоянието от седалката на телевизора до дивана в сантиметри и определете подходящия диагонал от диаграмата.

За да определите още по-точно правилния модел телевизор въз основа на разстоянието от дивана, обърнете внимание на разделителната способност на екрана. Колкото по-висока е разделителната способност, т.е. колкото по-голям е броят на пикселите на единица площ, толкова по-детайлно ще бъде изображението и толкова по-късо е разстоянието, на което можете да гледате екрана, без да забележите редовете от пиксели.

Оптималното разстояние за 43-инчов Full-HD телевизор е 2,5 метра, то 4K телевизор със същия диагонал може да се гледа дори от 1,5 метра.

Лекар: Ето как сами да възстановим зрението си!

Допълнителни съвети

Телевизор с извит екран може допълнително да подобри изживяването ви при гледане. Извитата матрица оптимизира формата на екрана спрямо ъгъла на гледане. Подобна схема се използва днес в кината, където повърхността на екрана има известна чупка. Но за потапящо изживяване, когато гледате такъв телевизор, трябва да седнете точно в центъра на екрана.

По-добре е да гледате телевизия вечер на светлини. Контрастното трептене на екрана на черен фон причинява умора и дискомфорт в очите. Между другото, пренапрежението при фокусиране на зеницата също причинява гледане от неправилно избрано разстояние.

Освен това не поставяйте телевизора твърде ниско или високо. Най-доброто разположение е очите да са на нивото на центъра на екрана или малко по-високо. Гледането на телевизия твърде високо ще доведе до сухота в очите поради повдигнати клепачи и ще натовари допълнително гръбначния стълб. Инсталирането на устройството ниско увеличава риска нещо случайно да го удари.

Не е препоръчително да поставяте телевизора близо до или срещу прозорец - ярката слънчева светлина ще направи изображението по-тъмно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com