Спортуването с грим може да доведе до акне

1204
Спортуването с грим може да доведе до акне
Снимка: iStock

Разберете до какви последици може да доведе, ако спортувате с грим, без значение дали става дума за лека тренировка във фитнес залата или друга активност.

Искате да бъдете винаги неотразими и нанасяте грим дори когато спортувате? Чудесно е, че се грижите за здравето си и поддържата добра форма, но трябва да държите под контрол суетата. Трябва да знаете какви са последиците за кожата ви, ако не се разделяте с любимия си фон дьо във фитнеса.

Последици за кожата, ако спортувате с грим

Рискът се крие в съчетанието на спорт и декоративна козметика. Много често ще чуете мнението на инфлуенсъри и блогъри, които ви убеждават, че спокойно може да нанесете пудра или спирала и да тренирате усърдно на лежанката. За тях на първо място е визията, която трябва да бъде на ниво по всяко времe. Дерматолозите не са на същото мнение. Тяхното професионално мнение е, че докато се потите във фитнеса, не трябва да имате грим върху лицето.

Какви са ползите за лицето, когато не използваме грим?

Д-р Анжали Махто е консултант дерматолог и представлява фондацията "British Skin Foundation". В свой коментар категорично заявява, че спортът и гримът може да доведат до акне и неравномерен релеф на кожата. Изпотяването и повишаването на температурата по време на активен спорт разширяват порите. Когато порите са разширени, част от козметиката може да проникне, да запуши порите и да предизвика поява на акне, омазняване или черни точки. 

А какво ще кажете за бактериите, които се намират навсякъде около нас? По време на тренировка докосвате различни уреди във фитнес залата или пода. След това случайно докосвате лицето, за да избършете потта. В този момент бактериите прилепват към грима и безпрепятствено проникват в кожата, защото порите са отворени. Това отново може да предизвика кожни възпаления като акне или черни точки.

Как да изберем основа за грим

Свалете грима си преди тренировка

Преди да тренирате трябва да свалите грима, който носите. Носете чисти дрехи за тренировка. Ако имате дълга коса, вържете я на опашка. Козметичните продукти върху кичурите може да ги пренесат върху кожата и да насърчат появата на обриви. Ако планирате да тренирате на открито, нанесете некомедогенен слънцезащитен крем. Използвайте чиста кърпа, за да подсушите потта си. За ваше добро е да забършете уредите във фитнес залата преди да ги използвате. След тренировка вземете душ и подсушете тялото и лицето с чиста кърпа. Ако сте на открито и нямате възможност за душ, изплакнете лицето си с вода. Облечете чисти и сухи дрехи. Всички тези усилия ще ви помогнат да имате здрава и красива кожа и ще държат далеч от вас акнето и черните точки.

Спортувайте редовно, поддържайте добра форма и отлична хигиена. А гримът използвайте за специални поводи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога е най-добре да се пие черен чай
Кога е най-добре да се пие черен чай

Черният чай е популярна напитка по целия свят заради своя богат вкус и свойства. Но дали знаете, кога е най-подходящото време да се насладите на...