Справете се с умората с тези лесни стъпки

4021
Справете се с умората с тези лесни стъпки
Снимка: iStock/Guliver

Хроничната умора може да е знак както за прекарана инфекция, от която не сте се възстановили, така и за заболяване, което е скрито и изисква медицински преглед. Умората може да е резултат от нерационално хранене, недостатъчно или некачествен сън, депресия, стрес, липса на витамини и минерали. За да се справите с нея и да възстановите енергичността си, последвайте тези стъпки.

1.       Уверете се, че не страдате от заболявате, което да причинява умората. Обсъдете състоянието си с ОПЛ и направете изследвания. Обикновено ниските нива на желязо, тоест анемията, проблеми с функционирането на щитовидната жлеза и сърдечно-съдови заболявания, могат да предизвикат хронична умора. Кръвната картина и изследване на хормоните ще са ви полезни в случая.

Време е да кажем сбогом на умората и отново да сме жизнени и енергични

Динамичното и забързано ежедневие е изпълнено със стресови ситуации и напрежение, които изцеждат енергията ни. Не намираме достатъчно в...

2.       Проверете нивата на витамините. Ако изследванията открият дефицит, коригирайте го.

3.       Справете се със стреса. Намерете хоби или занимание, което да отвлича вниманието ви, да ви отпуска и успокоява. Превърнете спалнята си в оазис и не работете там, за да не стресирате организма си със синята светлина от екрана на лаптопа или компютъра.

4.       Осигурете си качествен сън.  Ако се налага, сменете завивки, легло, матрак. Важно е да ви е удобно и приятно в леглото. Температурата на стаята следва да е нормална, да е достатъчно уютно, за да заспите. Не пийте напитки с кофеин, не работете и щадете нервите си преди сън. Ако не успявате да заспите или страдате от често събуждане, обсъдете ситуацията с лекаря си, тъй като тя е в основата на умората.

5.       Откажете се от вредните навици като тютюнопушене и алкохол, неуместна и прекомерна употреба на лекарства, преяждане. Всичко това товари черния ви дроб и води до нужда от детоксикация. Ако не освободите организма си от токсините и шлаките, не може да се надявате на прилив на енергия.

Защо се уморяваме, докато спим

Ако допреди 10 години се смяташе, че телевизорът е зависимостта на хората, то сега той е изместен от будилника на смартфона. Само се за...

6.       Спортувайте. Изберете спорт, който ви допада, доставя удоволствие и го практикувайте често. Плувайте, танцувайте – това винаги помага да се отпуснете. Водата има унасящо действие особено ако е минерална. Пробвайте.

7.       Преразгледайте менюто си и включете в него продукти с много витамини, минерали и антиоксиданти. Забравете за захарта и солта, за бързите въглехидрати. Хапвайте ядки – те дават енергия.

8.       Не се преуморявайте. Почивайте, когато е необходимо. Ако страдате и от бърн аут, вземете ден-два отпуск, слейте ги с уикенда и се отдайте на кратко пътуване, което да възстанови силите ви, да ви даде нови преживявания, да презаредите батериите и да се завърнете на работното място, пълни с идеи, енергия и желание за работа.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Защо когато се нахраним, ни се доспива

Вероятно често ви се случва да ви се доспи веднага след като се нахранили. Това до голяма степен пречи на продуктивността ви през деня....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com