Старото име на Плиска – ще го познаете ли?

17852
Старото име на Плиска – ще го познаете ли?
Снимка: НИМ

Плиска – първата столица на България, създадената от хан Аспарух през 681 година, е град в Северна България, намиращ се днес в територията на област Шумен. Градът е исторически и културен център, посещаван от жадните за история туристи. Плиска невинаги се е назовавал така. Надпис на хан Омуртаг на средновековен гръцки език ни разкрива едно от старите имена на града – ΠΛСΚΑ, което много прилича на съвременното и е видно, че липсва единствено гласната „и“. Столицата на Първото Българско царство е наричана още Плъсков, което на старобългарски изглежда така: Пльсковъ. Още по-старото име обаче на съвременния град е друго и то далеч не напомня съвременното наименование, имащо славянски произход и подсказващо, че първата столица на Дунавска България най-вероятно е възникнала на мястото на старо славянско селище. Разберете старото име на Плиска, което градът е носел, преди да се назове така.

Старото име на Плиска

Старото име на днешни град е Абоба. Именно близо до Абоба археолози разкриват първата българска столица, градът на престолонаследника от създаването на Дунавска България до 893 година, когато за столица на България е избран град Преслав. Какъв е произходът на това име?

Още: Община Каспичан иска да държавата да ѝ прехвърли резервата "Плиска"

  • Според някои автори като Петър Добрев Абоба означава „голям земен вал“. Остава неизвестно защо именно така се наричал градът, но е ясно, че това е по-старото му име от Плиска, което носи през най-ранните си години на съществуване, както и че това е и името на града по време на Османското владичество.
  • Според други автори името Абоба произхожда от това на божеството Адонис, наричано в различни райони още Абобас – от Abobа, което ще рече флейта.
  • Абоба се е наричала и майката на първия варварски император на Рим.

Споровете за произхода на старото има на Плиска и на кого или какво точно е кръстен градът като Абоба продължават.

Днес името Абоба носят редица улици в страната, като малцина знаят, че това е старото име на Плиска.

Най-ранният документ, в който срещаме Плиска, е намерената близо до днешното българско село Хан Крум прословута Чаталарска колона, върху която е изсечен надпис на гръцки език, съдържащ и името на града – Plskas ton kanpon, което в превод ще рече „лагерът на Плиска“. Името е гръкоезичен превод на автентичното прабългарско название от VIII-IX в., което срещаме във византийските съчинения – Pliskouba и Pliskoba. Наставките ouba, oba се превеждали като отделна дума, която всъщност означавала „голямо селище от лагерен тип“.

Още: Доц. Константинов: Печатът на княз Борис I е открит в болярско имение

По-важно от името на Плиска обаче е историческата му стойност, онова, което прави града толкова значим извън факта, че е първата столица на Първото Българско царство.

Сред значимите събития, случили се в първата столица на Дунавска България, са покръстването през 864 година и посрещането на учениците на създателите на славянската писменост Кирил и Методий.

Плиска днес

Днес старата българска столица е малко градче с население под 1000 души, но изпълнено с паметници на културата и е живата история на България. То очаква своите посетители със средището на българската култура и писменост по време на Дунавска България – Средновековната базилика, с паметника на хан Аспарух, с музея, съхраняващ богатство от артефакти, разположен в Националния историко-археологически резерват „Плиска“, със „Стара Плиска“ – културно-исторически комплекс и с други обекти, част от които са включени в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и които задължително всеки българин трябва да види и да се докосне до тях.

Още: Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com