Темата за въглехидратите - анатема или грешка

4213
Темата за въглехидратите - анатема или грешка
Снимка: Pixabay.com

Всичко започна с диетата на Аткинс, която предизвика обратна реакция към въглехидратите. Това беше последвано от поредица от демонизиращи въглехидратите диети. Но приливът се обърна през последните години и въглехидратите отново се завръщат в менюто.

И така, добри ли са за нас или не?

Защо хлябът с КВАС е толкова полезен

1. Някои въглехидрати са по-добри от други

Въглехидратите могат да бъдат категоризирани в две групи: захари (в естествена или рафинирана форма) и сложни въглехидрати (нишестени храни като картофи, тестени изделия, хляб).

Докато всички въглехидрати се разграждат до захар в тялото, сложните въглехидрати се различават по това, че множество захарни молекули са свързани заедно в дълги вериги и са заключени във влакнеста матрица. Тази уникална структура означава, че им отнема повече време, за да се разградят до захар и да осигурят дълготрайно, продължително гориво за тялото и мозъка. Страхотни източници включват картофи, пълнозърнести тестени изделия, пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз, овес, ръж, киноа, елда, просо и кафяв ориз.

Сложните въглехидрати също съдържат основни витамини и минерали. Например картофите осигуряват витамини от група В, които са от съществено значение за превръщането на храната, която приемаме в енергия, както и витамин С и калий, ключов минерал, участващ в регулирането на кръвното налягане.

2. Имате нужда от тях за мозъчна сила

Въглехидратите са основен източник на гориво, давайки на нашите мускули и мозък енергията, от която се нуждаят, за да функционират. Те се съхраняват като гликоген в тялото, готови за употреба, когато тренираме. Тези запаси трябва да се попълват редовно – когато са ниски, можете да усетите умора и намалена продуктивност по време на тренировка.

Постоянното снабдяване на мозъка със захар е от ключово значение за оптимална концентрация и когнитивна ефективност. Интересното е, че нашият мозък използва до 20% от енергията, необходима на тялото.

Мислите, че ТЕЗИ храни нямат срок на годност, НО всъщност се развалят и са опасни

3. Стомахът ви ще ви благодари

Въглехидратите са основен източник на фибри. Фибрите са основен компонент на нашата диета и са от ключово значение за поддържането на храносмилателната ни система здрава и предотвратяване на запек.

Това са най-полезните въглехидратни храни, от които се отслабва

Кой от нас не е спазвал диета? Почти сме сигурни, че малцина са онези, които нито веднъж през живота си не са се подлагали на определен...

Ако ограничим приема на въглехидрати, ние също ограничаваме приема на фибри, което може да повлияе на здравето ни в дългосрочен план.

Картофите са не само страхотен, вкусен източник на бавно освобождаваща се енергия, но също така е пълен с фибри. Всъщност средният картоф (180 g), изпечен в кожата му, съдържа 4,9 g фибри, което всъщност е почти двойно повече от това, което се съдържа в порция паста (220 g).

4. Те ви помагат да поддържате здравословно тегло

Има често срещано погрешно схващане, че въглехидратите ни правят дебели, но в действителност прекомерната консумация на която и да е група храни ще доведе до наддаване на тегло. Въглехидратите сами по себе си съдържат само 4 kcal на грам, докато мазнините съдържат 9 kcal на грам.

Както знаем, въглехидратите са основен източник на фибри и Европейският орган за безопасност на храните предполага, че включването на богати на фибри храни като част от здравословна балансирана диета може да подобри поддържането на теглото. Фибрите имат засищащи свойства, така че ни помагат да сме сити за по-дълго, което може да играе роля за намаляване на консумацията на енергия и поддържане на здравословно телесно тегло.

Захарта може и да е полезна. Вижте кога

Стремим се към ограничаване на сладките храни и захарта, защото е известно, че прекомерната употреба води до наддаване на тегло, пробле...

5. Важно е как ги ядете

За да увеличите максимално ползите за здравето, трябва да внимавате как готвите и сервирате въглехидратите си. При картофите по-голямата част от фибрите се намират в обвивката, така че не изхвърляйте тази подхранваща част. Опитайте да нарежете картофа си на тънки филийки (оставете коричката), добавете леко покритие от зехтин и след това запечете за 20-30 минути. Задушавайте или варете – това са още по-нискокалорични методи да ги консумирате.

6. Могат да подобрят настроението

Ако някога сте били на диета с много ниско съдържание на въглехидрати и сте забелязали, че настроението ви е унило, това може да се дължи отчасти на липсата на въглехидрати в диетата. Въглехидратите подпомагат транспортирането на триптофан (протеин) през кръвно-мозъчната бариера, който след това се превръща в нашия хормон на щастието серотонин. Оказва се, че въглехидратите наистина са най-добрата комфортна храна.

Източник: https://www.goodhousekeeping.com/uk/health/healthy-eating/a579274/this-is-what-a-nutritionist-actually-thinks-about-carbs/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com