Тези навици водят до повишаване нивата на кръвната захар

47209
Тези навици водят до повишаване нивата на кръвната захар
Снимка: Pixabay

Дори и да не сте диагностицирани с диабет или преддиабет, важно е да сте наясно с ежедневни навици, които повишават кръвната захар. По-добре се откажете от тях още сега дори и ако никога не сте имали високи нива на захарта.

1. Пропускане на закуската

Ако сте с наднормено тегло, за вас е особено важно да закусвате всяка сутрин, в противен случай кръвната ви захар ще се повиши в следобедните часове. Освен това редовното пропускане на закуската увеличава риска от развитие на диабет с 21%, според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Закуската, особено ако е богата на протеини и ненаситени мазнини, помага за стабилизиране на нивата на захарта през целия ден.

2. Консумацията на храни с изкуствени подсладители

Ако умишлено избирате храни с изкуствени подсладители вместо захар, не правете това: проучване в Израел показа, че изкуствената „захар“ повишава кръвната захар. Освен това нивата на глюкозата „скачат“ дори повече, отколкото след консумация на напитки или храни, съдържащи обичайната захар.

3. Консумацията на големи количества кафе

Редовната консумация на кафе в дългосрочен план намалява риска от развитие на диабет тип 2 - всички специалисти са единодушни по този въпрос. Но те също така потвърждават, че тези, които вече имат проблеми с нивата на кръвната захар, е по -добре да се откажат от кафето, тъй като кофеинът може да повлияе негативно върху нивата на кръвната захар при тях. Нещо повече дори черното кафе, без сметана или захар, повишава нивото на глюкозата. По-добре е да го замените с чай от лайка.

4. Често боледуване

Това, разбира се, не може да се нарече навик, но е важно да знаете, че често повтарящите се настинки и инфекции може да се окажат спусъкът за повишаване нивата на кръвната захар. 

Всяко заболяване е стрес за тялото и стимулира отделянето на хормони, повишаващи инсулиновата резистентност. И в резултат на това нивото на захарта рязко се повишава. Поради тази причина е важно да спазвате специална диета по време на боледуване, а ако имате проблеми с кръвната захар да консумирате повече зеленчуци. Намалете бързите въглехидрати и пийте колкото е възможно повече вода.

5. Недостатъчен и непълноценен сън

Проучване на учени от Холандия потвърди, че при хората, които спят по-малко от необходимото, се повишава инсулиновата резистентност на тялото с цели 20%. Липсата на сън е сериозен стрес, а редовният стрес може да бъде фактор, който сериозно увеличава риска от развитие на диабет.

6. Тютюнопушене

Пушенето е навик, който може да увреди абсолютно всяка система в тялото ни. И хората с диабет или преддиабет не правят изключение. Проучване на учени от Калифорнийския политехнически университет установи пряка връзка между нивата на никотин в кръвта и нивата на захарта. Пушенето увеличава риска от развитие на специфични усложнения на диабета, като сърдечен удар или бъбречна недостатъчност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com