Тези заболявания в тялото могат да се открият чрез очен преглед

5032
Тези заболявания в тялото могат да се открият чрез очен преглед
Снимка: Roland Steinmann / Pixabay

Пациентите може да бъдат хванати неподготвени, ако техният лекар зададе необичаен въпрос по време на годишен преглед, но изчерпателният очен преглед не е само за зрението. Той може да предостави информация за цялостното здраве на човек и да служи като ранен индикатор за други състояния, като диабет, което може да доведе до сериозно очно заболяване, като диабетна ретинопатия.

Освен това, ретината или светлочувствителната тъкан в задната част на окото е единственото място в тялото ви, което дава на лекарите изглед отблизо на вашите кръвоносни съдове и нерви, без да е необходимо да се разрязвате.

Диабет

Тайните, които очният ви лекар НЯМА да ви каже

Годишното посещение при очен лекар обикновено включва четене на очна диаграма, тест за покритие, за да видите колко добре работят очите...

Една от първите улики за диабет тип 2 може да бъде малко количество кървене в ретината, което е симптом на диабетна ретинопатия.

Ако не се лекува, състоянието може да доведе до слепота, но управлението му намалява този риск наполовина. Когато диабетната ретинопатия бъде открита рано, промените в начина на живот, като по-здравословно хранене и загуба на тегло, могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни увреждания.

Храните, които затрудняват мозъчната дейност

Високо кръвно налягане

Увреждането на кръвоносните съдове, включително отслабването и стесняването на артериите, може да сигнализира за високо кръвно налягане,. Проучванията са открили връзки между сърдечни заболявания и стесняване на малките кръвоносни съдове в ретината. Тези връзки са особено силни при хора без традиционни рискови фактори за сърдечни заболявания.

Ежедневната очна хигиена, която ще ви осигури здрави ОЧИ

Мозъкът ви получава повече информация от очите ви, отколкото всичките ви други сетива взети заедно: те доставят половината от общата ин...

Множествена склероза

Оптичният неврит - възпалението на зрителния нерв - може да бъде предвестник на множествена склероза (МС), дегенеративно заболяване на нервната система. Оптичният неврит се среща при 75% от пациентите с МС и е първият симптом на заболяването в до 25% от случаите. Пациентите с оптичен неврит често имат замъглено зрение.

Как тялото ви подсказва, че се нуждае от почивка

Ревматоиден артрит

Около 25 процента от пациентите с ревматоиден артрит (RA) имат проблеми с очите; сухото око е най-често срещаното. Друга улика: Ако пациентът има два пристъпа на ирит – болезнено възпаление на ириса или оцветената част – за една година или три на 18 месеца, може да се подозира за ревматоиден артрит. Хората с РА, автоимунно заболяване, което засяга малките стави на ръцете и краката, имат високи нива на възпалителни химикали в кръвта си. Понякога те могат да мигрират към очната ябълка, както и към ставите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com