Топ 10 на най-големите язовири в България (СНИМКИ)

33912
Топ 10 на най-големите язовири в България (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Към 2023 г. в България има изградени 6840 язовира. Ето класация на най-големите от тях.

1. Искър

Най-големият по площ и обем язовир е разположен между София и Самоков по устието на река Искър. Обемът на язовир "Искър" е 673 млн куб. м. Строителството му започва през 1950 г., а официалното му откриване е през 1954 г., когато представлява най-голямото техническо съоръжение в страната за времето си. Жителите на три села (Калково, Шишманово и Горни Пасарел) са изселени в други райони на страната, за да може на тяхно място да се изгради язовирът.

Използва се за водоснабдяване на столицата и за производство на електроенергия. Красивата природа, чистият въздух и живописните гледки го превръщат в любимо място за отдих на столичани и хора от цялата страна. По брега на язовира има места за отдих и къмпинг, както и възможности за риболов и плаване с лодка. 

2. Огоста

СНИМКА: iStock

Разположен в Северозападна България, язовир "Огоста" е четвъртият по площ и вторият по обем язовир в страната с обем от 506 млн. куб. м. Във водите му се събират три реки - Огоста, Бързия и Златица. Строителството му продължава цели 20 години, а официалното му откриване е през 1987 г. Основната цел на построяването му е да напоява големи площи селскостопанска земя, но към момента се използва главно за производство на електроенергия. През 1999 г. водоемът е определен за подходящ за промишлен риболов. Има голямо разнообразие на риба - шаран, каракуда, червеноперка, костур, мряна, сом, щука.

Интересен факт е, че при суша и намаляване обема на язовира, църквата "Св. Възнесение Господне" от потопеното село Живовци изплува. 

3. Кърджали

СНИМКА: БГНЕС

Язовир "Кърджали" (с обем от 497,2 млн. куб.м) се намира на северозапад от град Кърджали в Източните Родопи. Построен е в периода 1957-1963 г. Акумулира водите на река Арда и предоставя чудесни условия за риболов. Използва се главно за добив на електроенергия. Любопитно е че, стената на язовир "Кърджали" е една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват над самия град. Основното му предназначение е производство на електроенергия за нуждите на промишлеността в града и за напояване на селскостопанските земи.

4. Доспат

Разположен е по устието на река Доспатска в Западните Родопи с максимален обем от 449,2 млн. куб. м. Пуснат е в действие през 1967 г. Предпочитано място е за къмпингуване и риболов на шаран, сом, кефал, костур, каракуда, бабушка. Язовирът е част от водноелектрическата каскада "Доспат-Въча", която се смята за най-големия хидроенергиен комплекс в страната. Строителството му се налага заради многобройните наводнени територии. 

5. Жребчево

СНИМКА: БГНЕС

Петият по обем язовир (400 млн. куб.м) е разположен по река Тунджа между Средна гора и Стара планина. Името му идва от останалото на дъното при построяването му през 1965 г. село Жребчево. Селата Запалня и Долно Паничерево също са заляти от язовира. Днес могат да се видят останки от църквата “Св.Иван Рилски”. Основното му предназначение е напояване на селскостопанска земя. През летните месеци нивото му намалява, което обуславя и сезонния характер на риболова. В язовира могат да се уловят щука, сом, шаран, костур, червеноперка.

6. Студен кладенец

СНИМКА: БГНЕС

Намира се по течението на река Арда, на границата между общините Кърджали и Крумовград. Строен е в периода 1955-1958 г. Основната му цел е да регулира сезонния отток на реката. Сега на бреговете му има изграден ВЕЦ. Известен е с каменистите си брегове и голи чукари, поради което наблизо няма много места за настаняване. Подходящ е за водни спортове и риболов.

7. Цонево

СНИМКА: БГНЕС

Язовирът е с обем 330 млн. куб. м и се намира в Източна Стара планина, по течението на река Луда Камчия. Построен е през 1974 г. с цел промишлено водоснабдяване и напояване. В него е бил спуснат най-големият за времето си плавателен съд за язовирно плаване "Вълчан войвода". Известен е сред рибарите като "рай за риболов на плувка".

8. Тича

СНИМКА: БГНЕС

Построен е през 1973 г и снабдява с питейна вода градовете Разград и Търговище. Язовир "Тича" е сред малкото язовири, използвани само за напояване. През 2020 г. след спадане обема на язовира, бяха открити останки на кораба "Тангра", потънал тук преди повече от 30 години. Корабът се използвал  за туристически разходки.

9. Батак

Един от най-живописните язовири в България е на 4 км от град Батак, в Западните Родопи. На единия му бряг се намира известният планински курорт Цигов чарк. Построен е по поречието на река Мътница през 1959 г. Язовирът е част от ВЕЦ каскадата "Баташки водносилов път". Днес е сред най-предпочитаните места за целогодишен риболов и почивка сред красива природа.

10. Камчия

Построен е през 1973 г. в Източна Стара планина, по поречието на река Луда Камчия. Снабдява с питейна вода общините Поморие и Бургас. Характерно за водата му е ниското съдържание на нитрати и повишеното количество на желязо и манган. Обемът му е 233,5 млн. куб. м. Язовир "Камчия" е чудесно място за къмпингуване и риболов на каракуда, костур, морунаж, попче, сом, шаран, бабушка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com