Топ 10 на най-старите градове в света

11486
Топ 10 на най-старите градове в света
Снимка: iStock/Guliver

Светът е изпълнен с богата история и култура, а това се отразява и в древните градове, които са свидетели на вековни цивилизации. От Петра в Йордания до Бутринт в Албания, тези градове представляват върховите постижения на човешката архитектура и култура. В тази статия ще разгледаме най-старите градове в света, запазили своята уникална история и архитектурно наследство.

Топ 10 на най-старите градове в света

1. Петра, Йордания

Известен като "Градът на розите", Петра в Южна Йордания е изграден в розовите пясъчници на пустинните каньони през I век пр.н.е. С изключителната си архитектура и каменни изваяния, Петра се явява един от най-впечатляващите археологически обекти в света.

2. Сигирия, Шри Ланка

Впечатляващият град Сигирия се издига на 182-метров гранитен връх в централната част на Шри Ланка. Със своите 1200 стъпала, градът включва дворцова част, крепостни стени и зелени градини, предоставяйки невероятен изглед върху околната природа.

Най-старите градове в България

3. Херкулан, Италия

Херкулан, разположен на югозападното италианско крайбрежие, съчетава разруха и запазени артефакти след изригването на Везувий през 79 г. сл.н.е. Сега посетителите могат да разглеждат автентични улици, къщи и магазини, които предоставят уникален поглед върху римския начин на живот.

4. Аютая, Тайланд

Бивша столица на Кралство Сиам, Аютая, датираща от XIV век, се отличава с космополитен облик и изключителни изкуства. Въпреки разрушението му през XVIII век от бирманска армия, Аютая запазва своето място сред най-големите исторически богатства.

5. Тикал, Гватемала

Цитаделата на маите в северна Гватемала, Тикал, е свидетел на цивилизация, която процъфтява от IV век пр.н.е. до IX век сл.н.е. С храмове, дворци и площади, Тикал е археологическо чудо в Централна Америка.

Петра, Йордания

6. Лептис Магна, Либия

Разположен на средиземноморския бряг на Либия, Лептис Магна е било красиво творение на Римската империя. Основан през VII век пр.н.е., градът процъфтя през вековете, особено по време на император Септимий Север.

7. Ефес, Турция

Основан през 10 век пр.н.е., Ефес е привличал търговци и поклонници от цял свят. Превръщайки се в римска провинция през 133 г. пр.н.е., градът се превръща в перла на римска Азия, а днес посетителите могат да разгледат разкошните руини.

8. Тимгад, Алжир

Най-голямото римско селище в Северна Африка, Тимгад, е построено от император Траян за пенсионирани военни. Със своята уникална мрежа от улици и запазени стени, Тимгад предоставя поглед към римския начин на живот.

Топ 10 на историческите градове в България

9. Якщилан, Мексико

Този древен град на маите в южната част на Мексико е известен с изящните си скулптури и йероглифни текстове, разказващи историята на региона. "Зелените камъни" на Якщилан предоставят уникален поглед в света на майската цивилизация.

10. Бутринт, Албания

С обширна история, Бутринт в Южна Албания съчетава гръцки, римски и византийски елементи. От IV век пр.н.е. до I век сл.н.е., градът се разраства с театър, акропол и форум, предоставяйки изглед върху богатото миналото на региона.

Тези древни градове предоставят не само поглед към дългата история на човечеството, но и възможността да се потопите в красотата и богатството на различни цивилизации. С запазените артефакти и великолепната архитектура, те ни напомнят колко е важно да запазим културното наследство за бъдещите поколения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com