Топ 10 на старите български десерти – всички сме израснали с тях

70280
Топ 10 на старите български десерти – всички сме израснали с тях

Днес разнообразието от десерти ни изправя пред труден избор в търговската мрежа, заведенията и дори пред екрана на компютъра, ако решим да изберем рецепта онлайн и да си приготвим нещо сладко за душата в дома си. Десертите в близкото минало нито са били толкова разнообразни, нито съдържащи съставки, чиито имена не можем да запомним, но пък са били също толкова, а понякога и много по-вкусни, защото са приготвяни от златните ръце на баба, с много любов и защото ни връщат към рошавото и босоного детство, където дори захаросаната ябълка в детските ръце е била най-вкусното изкушение. Припомнете си кои са популярните сред старите български десерти и пригответе някои от тях за семейството си.  Поднесете на масата не просто вкусно сладко парченце, а традиции, корени и спомени.

Старите български десерти – какво хапвахме в недалечното минало

1. Грис халва

Приготвяха ли вашите баби този топящ се върху небцето десерт, поръсен с орехи? Грис халвата или просто грисът е сред най-популярните от старите български десерти, които със сигурност са ви сервирали в училищния стол и в дома ви.

2. Фунийки с крем

Или кошнички. Няма значение. Тези вкусни дребни сладки изкушения, пълни с домашен крем, ви пренасят в детството, където бяха едни от най-любимите. Трудоемки, изискващи време и умения, те не са се приготвяли просто така – за всеки ден, а по поводи и големи празници. Днес на пазара се предлагат различни вариации на фунийките, но поне аз не съм открила такива, които да наподобяват вкуса от детството ми – онзи домашния, разбъркан със сърце и създаден из под двете сбръчкани ръце на баба. Вкус на обич, бащин дом и щастие.

3. Печена тиква

Ако сте имали щастието да прекарвате време с баба и дядо на село като деца, със сигурност си спомняте аромата на печена тиква, поръсена с орехи. Някои приготвяха рачел, а други баница с тиква, трети печаха тиквата с кората в печка на дърва и я поднасяха наръсена с орехи и мед. Сладко, неустоимо, ароматно, полезно и вкусно – какво повече да искаш от един десерт?

4 прекрасни ФРЕНСКИ десерта, които непременно да опитате

4. Прасковки

Помните ли онези оцветени в жълто и червено хрупкави сладки, наподобяващи с вида си праскови, в които се криеше топящ се върху небцето мармалад? Прасковките безспорно са сред топ 10 на старите български десерти, които всички обожавахме, но още по-приятно е, че се намират в търговската мрежа и днес, като оригиналният им вкус е сравнително запазен. Билет за пътуване към детството ви, скрит в две хрупкави половинки, слепени с мармалад.

5. Сутляш

По произход турски десерт, но толкова отдавна привнесен у нас, че всички сме го възприели като сладко изкушение от детството, с което сме израснали, и дори сме променили името му – вместо сютляч, както е на турски, сме го кръстили „сутляш“. Това е млякото с ориз, поръсено с канела, или с добавено нишесте, което ни кара да си оближем пръстите. Приготвя се и днес, но вкусът му не е така плътен и жив, най-вероятно защото и млякото не е току-що издоено и толкова добро като онова, с което забъркваше този вкусен десерт баба.

6. Крем карамел

Този десерт, заемащ своето заслужено място в топ 10 на старите български десерти, е изключително популярен и днес. Помним го от детството си, но и към днешна дата можем да го поръчаме дори в най-изисканите ресторанти. Надживял времето и съхранен като традиционен у нас, той е и спомен от миналото, и обещание за сладко бъдеще.

9 най-вкусни десерта от цял свят

7. Катми

Може да си хапнете вкусна катма, приготвена с истинско масълце на сач и днес, ако посетите Родопите. В миналото бабите ги правеха в домовете си за закуска на малчуганите и ги мажеха с масълце, а понякога поръсваха и с мед. Не ги бъркайте с палачинките, катмите са друго сладко изкушение, което изисква втасване.

8. Кисело мляко с плодово сладко

Обикновено в миналото този десерт е приготвян с овче мляко и в него се добавяли домашно сладко или орехи с мед. Днес десертът също може да бъде опитан в местата за обществено хранене, но овчето мляко в повечето случаи е заместено от краве,  а домашното сладко от купешко, с което се губят магията и очарованието на този великолепен десерт.

9. Бисквитена торта

Тя безспорно има своето място сред топ 10 на старите български десерти. Приготвяна е била с домашен крем, в което се състои тайната ѝ. Ако решите да я поднесете и вие днес, не посягайте към готовите кремове, забъркайте си сами и не пропускайте да я поръсите с орехи и канела.

10. Тиквеник

Тук няма какво да добавим. Тиквеникът в традициите ни означава светли празници, Коледа, семейство, дом, пълен с щастие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com