Топ 10 най-добрите уестърн филми за всички времена

130783
Топ 10 най-добрите уестърн филми за всички времена
Снимка: стопкадър / Paramount

Шерифи, престрелки, дълги погледи, натоварени с много напрежение, красиви жени и силни мъже, бързи коне и точни мерници, а тягосната жега е неизменна част от уестърн приключенията. Темите за богатство, чест и отмъщение са силно застъпени в този жанр. Забелязват се и няколко ключови личности в добрите уестърни - режисьори Джон Форд и Серджо Леоне и главни актьори Джон Уейн и Клинт Истууд. Предлагаме ви 10 филмови гиганти, които си струват да бъдат видяни.

10. Имало едно време на Запад (ONCE UPON A TIME IN THE WEST)

1968, Western, 2h 45m

Този уестърн от 1968 година на режисьора Серджо Леоне определено е гениален и си заслужава да отделите почти 3 часа от времето си, за да го изгледате. Сценаристи са Бернардо Бертолучи, Дарио Ардженто и самия Леоне, а музиката е създадена от великия Енио Мориконе. Актьорският състав също е звезден и ето какво се случва във филма.

Действието се развива във Флагстоун, Юта, където пристига младата Джил (Клодия Кардинале), за да се срещне с новия си съпруг г-н Макбейн (Франк Улф), но за жалост той е убит. Вдовицата е придружена от мистериозен стрелец с хармоника, който трябва да отмъсти за стореното (Чарлз Бронсън). По-рано е започнат строежът на железопътната линия, но се налага той да мине през единственото място с вода и железопътният барон Мортън (Габриеле Ферзети) иска да го притежава, за да може строителството да продължи. Тогава Мортън изпраща верния си сътрудник Франк (Хенри Фонда) да сплаши собственика на земята, Макбейн. Франк, обаче, предприема по-крайни мерки и го убива.

Историята е още по-пленително пресъздадена, така че ви пожелаваме приятно гледане.

9. Следотърсачите (THE SEARCHERS)

1956, Western, 1h 59m

„Следотърсачите“ е едно приключение, което започва в пясъчните аризонски пустини и стига чак до заснежените хълмове на Канада. Вдъхновен от роман на Алън дьо Мей, Джон Форд създава шедьовър за времето си.

Филмът разказва за едно обсебващо търсене. Итън Едуардс (Джон Уейн) се завръща в дома си в Тексас след Гражданската война, където открива изгорена къщата си в ранчото, убито цялото семейството на брат му, а племенницата му Деби (Натали Ууд) е отвлечена от индианското племе команчи. Тогава Итън се заклева да открие оцелелите си роднини и да ги върне у дома. В крайна сметка Едуардс се впуска в опасна мисия, пътувайки дълбоко в територията на команчите, която продължава цели пет години. Намира Деби, но Итън не изглежда щастлив от срещата. Оставяме на вас да разберете каква е причината.

8. Рио Браво (RIO BRAVO)

1959, Western, 2h 21m

С Джон Уейн отново в главната роля, „Рио Браво“ е майсторски изработен филм, без нито един кадър не на място. Тези 2 часа и 20 минути изобщо не се усещат, защото историята е завладяваща. Напрежението и особеният хумор се оказват печеливша комбинация за филма на режисьора и продуцент Хауърд Хоукс. 

Шериф Джон Т. Ченс (изигран от Уейн) ръководи малкото тексаско градче Рио Браво. Когато Джо Бърдет (Клод Акинс) е арестуван за убийството на дружелюбен собственик на хотел, богатият му брат Нейтън (Джон Ръсел) събира опасна групировка, за да го освободи. Ченс превръща затвора в укрепено убежище, докато чака помощ от други служители на закона. Той обаче обединява усилията си с Пич (Дийн Мартин), местен пияница, Стъмпи (Уолтър Бренан), възрастен заядлив заместник и Колорадо (Рик Нелсън), харизматичен тийнейджър, който е повече от умел да борави с пистолет. Помага им и Федърс (Анджи Дикинсън), местно момиче със съмнителна репутация. Ченс в крайна сметка е заловен от Нейтън и хората му, които заплашват да го убият, освен ако не бъде осъществена размяна на пленници. Докато извършва размяната, Ченс се освобождава и следва зрелищна престрелка, като Нейтън и хората му в крайна сметка се предават.

7. За шепа долари (A FISTFUL OF DOLLARS)

1964, Western, 1h 36m

Още един спагети уестърн от режисьора Серджо Леоне влиза в класацията, а тук главният герой е изигран от Клинт Истууд.

Мистериозен непознат (Истууд) се нанася в малкия мексикански град Сан Мигел, където се оказва в разгара на борба за власт между две могъщи семейства: това на шерифа Джон Бакстър (Волфганг Лукши) и на тримата братя Рохо (Антонио Прието, Бени Рийвс, Зигхард Руп). Суровият и безкомпромисен непознат измисля план да спечели пари – да работи като наемен стрелец и за двете семейства. В един момент той освобождава Марисол (Мариан Кох), местна жена, която е държана като неволна любовница на Рамон Рохо (Джан Мария Волонте), и й помага да избяга от града със съпруга си и малкия си син. Това вбесява Рамон и братята Рохо жестоко пребиват и измъчват непознатия. Впоследствие непознатият се връща и фатално застрелва Рамон в напрегната схватка, преди да изчезне толкова мистериозно, колкото беше и самото му пристигане.

6. Непреклонните (TRUE GRIT)

2010, Drama/Western, 1h 50m

Сред всчики уестърни от средата и края на миналия век, на 6-та позиция се появява филмът „Непреклонните“ от 2010 година на братя Коен. Джеф Бриджис обува ботушите на Рустър Когбърн, който през 1969 г. бива изигран от Джон Уейн. Филмите са създадени по романа на Чарлс Портис от 1968 година.

След като разбойник на име Том Чейни (Джош Бролин) убива баща й, смелото 14-годишно фермерско момиче Мати Рос (Хейли Стайнфелд) наема Рустър Когбърн (Джеф Бриджис) – възрастен едноок пияница и разбойник, за да й помогне да намери Чейни и да отмъсти за баща си. Към това нестандартно дуо се присъединява тексаския рейнджър ЛаБьоф (Мат Деймън), който също издирва Чейни по свои собствени причини. Заедно тримата се впускат във вражеската територия, за да раздадат малко справедливост от дивия Запад.

5. Непростимо (UNFORGIVEN)

1992, Western, 2h 10m

С 4 награди Оскар, „Непростимо“ влиза в топ 5 уестърни. Режисьор, продуцент и актьор във филма е самият Клинт Истууд. Той посвещава труда си на Серджо Леоне.

Действието се развива през 1880-81 г. Уилям Мъни (Истууд) е бивш разбойник и стрелец, който се е отказал от този живот след като съпругата му умира едва на 29-годишна възраст. Той се е отдал на грижите за двете си деца и на свиневъдството. Шофийлд Кид (Джеймз Уулвет) пристига с предложение да си партнират, за да получат 1000 долара наградата за главите на двама каубои, които са осакатили лицето на проститутка в град Биг Уиски, Уайоминг. Мъни кани и стария си партньор Нед Логан (Морган Фрийман), който да се присъедини към Шофийлд Кид в неговото търсене. Междувременно друг разбойник, Инглиш Боб (Ричард Харис), пристига в Биг Уиски и възнамерява сам да спечели наградата. Мъни, Логан и Кид стигат до града, Мъни бива пребит от шериф Малкия Бил Дагет, който не понася бдителността. За него се грижат проститутките, които предлагат наградата, и след като той се възстановява, тримата мъже потеглят да намерят каубоите. Докато Мъни и Кид се приготвят да убият втория каубой, Логан е заловен от заместниците на Дагет и отведен обратно в Биг Уиски, където шерифът го пребива до смърт. Трупът му бива изложен пред таверната и публичния дом. След това Мъни се връща в Биг Уиски за отмъщение. В кулминационната битка Мъни прострелва невъоръжения собственик на таверната и петима заместници, а след това жестоко убива шериф Дагет.

4. Точно по пладне (HIGH NOON)

1952, Western, 1h 25m

„Точно по пладне“ е режисиран от Фред Зинеман, а в главните роли са Гари Купър, принцесата на Монако, Грейс Кели, Лойд Бриджис и Томас Мичел.

Бившият шериф Уил Кейн (Гари Купър) току-що се е оженил, приготвя се за пенсионира и за напускане на западния малък град Хадливил, за да започне нов живот със съпругата си, Ейми (Грейс Кели). Пристигат обаче тревожни новини, че търсещият отмъщение Франк Милър (Иън Макдоналд), когото Кейн е арестувал години по-рано, е на път с банда разбойници. Първоначално Кейн напуска поста си, но бързо се завръща от чувство за дълг. Когато намира, че жителите на града са твърде страхливи, за да го подкрепят и защитават общността си, той решава да се изправи срещу бандата сам. Съпругата му в крайна сметка подкрепя решението му, но е взета за заложник от Милър. След като Ейми успява да разсее разбойника Милър, Кейн го застрелва фатално. Когато жителите на града излизат от скривалищата си, шериф Кейн хвърля значката си с отвращение и си тръгва заедно с Ейми.

3. Дилижансът (STAGECOACH)

1939, Western, 1h 36m

В забележителният уестърн „Дилижансът“, режисиран и продуциран от Джон Форд, Джон Уейн получава първата си главна роля.

Филмът започва с кадри на дилижанс, който трябва да извърши рисковано пътуване от Аризона до Лордсбърг, Ню Мексико. Шериф Кърли Уилкокс (изигран от Джордж Банкрофт) и шофьорът Бък (Анди Дивайн) са отговорни за безопасността на колоритна група пътници, която включва: Далас (Клеър Тревър), проститутка, изгонена от града, Самюел Пийкок (Доналд Мийк), продавач на уиски, Хенри Гейтууд (Бертън Чърчил), корумпиран банкер, опитващ се да се укрие с откраднати средства, Хатфийлд (Джон Карадайн), професионален комарджия и самопровъзгласил се джентълмен от Юга, който се стреми да защити Люси Малори (Луиз Плат), която е бременна и се надява да се събере отново със съпруга си в Лордсбърг, където той служи като офицер от армията, и Док Буун (Томас Мичъл), харизматичен пияница. Нервните пътници са успокоени, че ще имат ескорт през територията на апачите, където племето води война срещу белите заселници. По пътя те срещат Ринго Кид (Уейн), разбойник, който е блокиран на територията на апачите. Той е арестуван от Кърли, но когато пътниците губят своя кавалерийски ескорт, способностите на Ринго с пушката се оказват решаващи по време на напечена атака от индианците. Докато походът продължава, Ринго се влюбва в Далас, без да осъзнава, че тя е проститутка. След като пристигат в Лордсбърг, благодарният Кърли освобождава Ринго, за да може да уреди сметката с мъжете, които са убили баща му и брат му. Ринго ги убива, а след това Кърли му позволява да замине с Далас, така че и двамата да могат да започнат живота си на чисто.

2. Добрият, лошият и злият (THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY)

1967, Western, 2h 41m

Среброто получава последната част от трилогията за Дивия запад на режисьора Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“, в която участват Клинт Истууд, Илай Уолък и Лий Ван Клийф.

В Югозапада по време на Гражданската война мистериозен непознат, който носи прякора Блонди – добрият (Клинт Истууд) и мексиканският разбойник Туко – злият  (Илай Уолак) създават нелеко партньорство. Мъжете знаят по малко за заровено в пустинята златно съкровище на стойност 20 000 долара. В един момент се сблъскват и с трети приключенец, който иска плячката – Ангелски очи/Сентенца – лошият (Лий Ван Клийф). След като преодоляват многобройни препятствия, Блонди и Туко намират гробището, където е скрито златото, но трябва да издържат на още едно предизвикателство: тристранна битка със Сентенца. Всички искат богатството, но никой не е склонен да го сподели с останалите. Финалът определено е неочакван и ще оставим разкриването му на вас.

1. Съкровището на Сиера Мадре (THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE)

1948, Adventure/Drama, 2h 4m

На почетното първо място застава „Съкровището на Сиера Мадре“ филм на Джон Хюстън, вдъхновен от едноименния роман на Б. Травен, който представя 20-те години на миналия век в Мексико.

В този класически приключенски филм двама американци с лош късмет, Фред Добс (Хъмфри Богарт) и Боб Къртин (Тим Холт), се срещат с ветеран златотърсач Хауърд (Уолтър Хюстън) в Мексико и се отправят към отдалечените планини Сиера Мадре, за да намерят злато. Въпреки че откриват съкровището, те се сблъскват и с много неприятности, не само от безмилостни бандити, дебнещи в опасната мексиканска пустиня, но и от собствената си несигурност и алчност, които заплашват да ги доведат до конфликт всеки момент. Накрая всичките им усилия отиват на вятъра...буквално.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кои са едни от най-добрите български филми и сериали на историческа тематика?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com