Топ 5 на най-дългите шосейни тунела в Европа

44687
Топ 5 на най-дългите шосейни тунела в Европа
Снимка: Stain_Marylight / Pixabay

Не само архитектурни сгради, художествени паметници и различни творения на природата могат да доведат човек до ням възторг – когато гледаш, възхищаваш се и не вярваш на очите си. В подобно състояние може да го хвърлят и съоръжения със съвсем утилитарно предназначение. Такива са автомобилните тунели.

1. Тунелът „Лердал“, 24 500 метра, Норвегия.

Това чудо на човешката инженерна мисъл се намира в западната част на Норвегия и е на първо място сред най-дългите шосейни тунели в Европа. Представлява част от европейската магистрала между градовете Осло и Бреген. Строителството му започва през 1995 г. и завършва през 2000 г. Днес това е най-дългият подземен автомобилен път в света. Дължината му е 24,5 километра.

По цялата дължина на тунела са поставени полицейски камери за наблюдение, които следят нарушителите на пътя. Предвидливите норвежци са построиха вътре и специални ниши за почивка на шофьорите. Тунелът е разделен на четири различни секции, разделени една от друга с тези ниши-пещери. Всяка от пещерите е оборудвана със специално осветление, което създава илюзията за шофиране на дневна светлина.

Таен тунел е открит под 3000-годишен храм-пирамида в Перу (ВИДЕО)

2. Тунелът „Сен-Готард“ - 16 918 метра, Швейцария.

Двулентовият дълбок тунел в Лепонтинските Алпи в Швейцария бил най-дългият автомобилен тунел в света, когато го открили на 5 септември 1980 г. Той свързва кантоните Ури на север и Тичино на юг, като е една от най-важните транспортни артерии между Северна и Южна Европа. Максимално разрешената скорост е 80 км/ч. Всеки ден през него минават десетки хиляди коли, а за увеличаване на трафика властите на страната планират да построят втори тунел. Работата, включително обновяването на първия участък, е планирана за 2020-2027 г. и ще струва 2,7 милиарда франка. През октомври 2001 г. в „Сент-Готард“ станала трагедия – избухнал започна подир сблъсък между два камиона. Загинали 11 души.

3. Тунелът „Рюфаст“ - 14 459 метра, Норвегия.

В норвежката провинция Рогаланд можете да видите не само изключително живописни фиорди, но и един от най-дългите шосейни тунели в Европа, истинско инженерно чудо - тунелът „Рюфаст“, водещ от четвъртия по големина град Ставангер на югозападния бряг до Солбак, който е в южния край на региона. В момента това е най-дългият подводен тунел, чиято най-ниска точка е на дълбочина 292 метра под водата. Строителството на съоръжението започнало през пролетта на 2013 г., а откриването се състояло в края на 2019 г. Изграждането на „Рюфаст“ струвало на Норвегия повече от 5 милиарда крони (над 600 милиона евро). Магистралата намалява зависимостта от фериботните услуги и до 2035 г. ще поема около 8 хиляди автомобила на ден.

Знаете ли кой е най-дългият тунел в България?

4. Тунелът-мост "Йоресунд“ - 11 800 метра, Дания - Швеция.

Дължината на надводната част на това съоръжение е 7,8 км, а на подводната - 4 км. Това е най-дългият автомобилен в Европа, съчетан с железопътен мост. „Гмуркащият се мост“ - така наричат уникалното съоръжение, което свързва столицата на Дания и шведския град Малмьо. По време на изграждането му работници се натъкнали на артилерийски снаряди от Втората световна война. Безопасното им премахване отнело много време, а неточностите в инженерните схеми причинили изкривяване на конструкцията. Но дори тези трудности не попречили проектът да бъде завършен в срок и да се нареди сред най-дългите шосейни тунели в Европа.

5. Тунелът „Арлберг“ - 10 240 метра, Австрия.

Този тунел е пробит на надморска височина около 1300 метра. Построен е между юли 1974 г. и декември 1978 г. Максималният брой автомобили, които могат да преминават едновременно през тунела, е 1800. Скоростта е ограничена, като за спазването й следят 43 видеокамери, разположени по цялата му дължина. Преминаването през тунела е платено. Билетът струва 9 евро. Можете да се плати на входа или изхода от подземната магистрала.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com